Obama sine krigar – er dei allereie gløymt?

Destabilisering, splitting og rasering av statar er noko av essensen i imperialismen både før og no, også under Obama. Metodane er kjende, samarbeidspartnarane obskure og resultata katastrofale. Dette er kjende trekk i USAs og vestleg dobbelmoral som på nytt viser alvoret i kapitalismen si krise og ny-liberalismen sin ekspansjonstrong!

Både Venezuela og Ukraina har vore mykje i verda sitt søkeljos i dei siste åra. Med sine historiske, politiske og geo-politiske ulikskapar, har dei også noko til felles. Dominanslyst utanfrå. Dette fekk Libya også til dei grader merka: Libya var den best utvikla velferdsstaten i Afrika, den muslimske verda, ja, til og med var landet betre i arbeid, utdanning og helse enn mange “vestlege” og rikare land. Men det var før 2011!

Obama har i fleire tiltak gått lengre enn det Bush gjorde i t.d. «krigen mot terror»:

Når det gjeld bruk av droner, som artikkelen frå Klassekampen visar under, har Obama gått mykje lengre enn Bush. Han har likt godt bruken av fjernstyrte, ubemanna droner.      – Obama er blitt glad i å bruke både droner og spesialstyrkene Special Operations Forces, seier Hilde Restad, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

USA har også vedteke ei lov som gjer det mogleg for usanarane å drepe sine eigne statsborgarar, om det hender på framand jord og om det er siste utveg for å få tak i personane dei er ute etter, i følge forskning.no. Det har allereie vore hendingar der m.a. to usanarar vart drept av sin eigen regjering. Så lagt kan «verdsherskaren» ga, tydelegvis!

Dei landa Obama-adm. har brukt mest droner i er Pakistan, Afghanistan, Jemen og Libya, med fleire tusen drepte sivile som resultat også.

Er alt dette allereie gløymt?

Ivar Jørdre

Førte krig i åtte år

Klassekampen 20. jan. Enkel visning

Vis avisside

ARV: I sin tid som president har Barack Obama bygd et program for målrettede drap. Nå arver Donald Trump krigsmaskineriet.

Nato skal krige mot radikal islam, ikke mot russerne. Det var Anthony Scaramuccis budskap til Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag denne uka.Scaramuccis er en av Donald Trumps nære rådgivere. I Davos varslet han en ny hverdag for forsvarspolitikere i atlanterhavsalliansens europeiske medlemsland. Ikke bare må de betale mer for sin egen sikkerhet, de må også delta mer i krigene som Trump skal føre.

Det er kriger som Obama-administrasjonen har beredt grunnen for. De siste åtte årene har USA ført krig i sju land, og bare i 2016 slapp USA 26.171 bomber.

Valgte dronekrig

20. januar 2009 tok Barack Obama over nøklene til Det hvite hus fra George W. Bush. Da sto 140.000 amerikanske soldater i Irak, i Afghanistan var det like over 30.000. I begge land raste det borgerkrig. I Irak hadde over 4000 amerikanske soldater dødd, i Afghanistan 640. Obama lovet å få USA ut av begge krigene.

Men selv om Obama valgte å trekke ut soldatene, ga han ikke opp krigføringen. I stedet ble det skyggekrig, med spesialsoldater og førerløse droner i lufta.

Mens George W. Bush satte ambisiøse mål om statsbygging og demokratisering i både Irak og Afghanistan, har Obama-tidas kriger vært begrunnet i krig mot terrorgrupper.

Det er kriger Obama-administrasjonen har unnlatt å snakke høyt om.

Ifølge The Bureau of Investigative Journalism (BIJ) i London har Obama drept langt flere med droner enn det Bush gjorde. Fra 2009 til i dag ble det gjennomført ti ganger så mange angrep som under Bush.

Bare i Pakistan har dronene tatt livet av minst 2500 mennesker, sannsynligvis så mange som 4000, ifølge statistikkene til BIJ. I Jemen har minst 1160 blitt drept, mens i Somalia er det minste anslaget like under 3000. Etter at USA trakk ut soldatene fra Afghanistan og lot det stå en liten styrke igjen, er minst 2390 drept av droner også her.

På tross av at Barack Obama trakk de amerikanske soldatene ut av Irak, ble han nødt til å sende styrkene inn igjen da IS erobret Mosul sommeren 2014. Det var riktignok langt færre, men de amerikanske styrkene kompenserte med luftkrig.

Ifølge organisasjonen Airwars har amerikanske fly angrepet mål i Syria og Irak 7390 ganger siden 2014, og drept minst 2300 sivile.

Advarer mot drapsregler

5. desember i fjor offentliggjorde Det hvite hus det juridiske grunnlaget for dronekrigen som Obama har ført de siste åtte årene.

Dette dokumentet trekker opp de juridiske grensene for dronekrigen, og spesifiserer hvem som regnes som lovlige mål.

Folkerettsforsker Cecilie Hellestveit karakteriserer dokumentet som «oppsiktsvekkende», og hevder det bryter med et tabu i internasjonal rett:

– Her er det for første gang klare rettsregler internasjonalt om hvem som kan drepes når, sier Hellestveit, som selv er svært kritisk til Obama-administrasjonens brudd på kutyme i internasjonal rett.

– Dette burde forblitt et tabu. Grunnen er at stater skal bruke det å drepe mennesker som siste utvei. Klare regler for hvem som kan dø, gjør det mulig å sette mennesker man vil bli kvitt i slike kategorier, sier hun.

Hellestveit mener at Obama-administrasjonens regler for dronekrig er «relativt stramme sett fra et amerikansk perspektiv», men at reglene åpner for å ta livet av svært mange, sett med norske øyne.

Hun reagerer spesielt på avsnittet om «penge-genererende objekter», der Obama argumenterer at det er lovlig å angripe industri eller infrastruktur som genererer inntekter til terrororganisasjoner.

– Det gjør at man kan få en ganske vid gruppe mennesker som mål, sier Hellestveit.

magnusl@klassekampen.no

© Klassekampen

Les også:

De andres kriger

Obama og USAs hemmelige krig i Laos

Obama er i Laos, landet USA flatbombet

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialism, Imperialisme, Our global world, Politic&Society, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Kommenter innlegget

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.