Slik vil Rødt stoppe skatteparadisene!

Den siste ukes avsløringer om Panamadokumentene viser tydelig hvordan selskaper og rike enkeltpersoner bruker såkalte skatteparadis, som i realiteten er skatteskjul, til å gjemme unna store summer som kunne vært skattlagt i hjemlandet og gått til velferd for folk flest. Skatteskjul bidrar på denne måten til å til øke forskjellene mellom fattige og rike.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, forteller om Rødts tiltak for å stoppe skatteparadisene:
– Snarere enn å jobbe mot denne skatteflukten har Finansdepartementet godtatt unntak for rapportering fra skatteparadiser. De godtok også tidligere i år et OECD-tiltak for lukket rapportering mellom selskaper og skattemyndigheter. Det vi trenger er politikere som jobber for økt åpenhet og tydelige krav til norske selskap.

– Skatteflukt koster EU 1000 mrd euro årlig. Til sammenligning koster 1 mill flyktninger EU 12,5 mrd euro.* Det er med andre ord tydelig at det er skatteflyktninger, ikke Syria-flyktninger, som truer velferden og demokratiet i Norge, forteller Moxnes

Her er Rødts forslag til tiltak, vedtatt på landsstyremøte 8. – 10. april:

Mer åpenhet rundt eierskap i selskaper

Det bør opprettes et åpent register for alle egentlige eiere bak alle selskap og juridiske konstruksjoner som opererer i Norge.

Utvidet og åpen land-for-land-rapportering

Land-for-land-rapportering er et regnskapsprinsipp som innebærer at selskaper må rapportere inntekter, utgifter, fortjeneste, skatt og antall ansatte for hvert land de opererer i. Flernasjonale selskaper flytter overskudd mellom land, ofte via skatteparadiser, for å unngå eller redusere skatt. Land-for-land-rapportering synliggjør slik flytting av overskudd og gjør det lettere å oppdage skattejuks. Norge har i dag et begrenset regelverk for land-for-land-rapportering som bare gjelder utvinnings- og skogindustrien. Et forslag om rapportering for skatteformål i alle sektorer har nylig vært ute på høring, men regjeringen foreslår at det kun er selskaper med inntekt over 6,5 milliarder kroner som skal rapportere, og rapporteringen skal være unntatt offentligheten. Rødt krever at alle selskaper må omfattes av rapporteringen og at rapportene må gjøres tilgjengelige for offentligheten.

At Økokrim åpner etterforsking av DNB

DNB har tilrettelagt for skjulte kontoer i skatteskjul. Det er uholdbart at en bank med statlig eierskap legger til rette for at kunder kan bryte norsk lov og føre store skattbare formuer ut av landet.

At Oljefondet trekkes ut av skatteskjul

Oljefondet eier aksjer i en rekke selskaper som er registrert i rene skatteskjul som Cayman Island, Guernsey og Panama. Dessuten er fondets eiendommer rundt i verden plassert i datterselskaper registrert i land med svært gunstig skattenivå som Luxembourg og i den skattefrie amerikanske delstaten Delaware. Tilsammen dreier det seg om rundt 200 milliarder kroner.

Kommuner fri for velferdsprofitører

Kommersielle aktører i velferden muliggjør skatteflukt. Rødt ønsker å rekommunalisere offentlige velferdstjenester for å hindre at skattebetalernes penger forsvinner ut til skatteskjul via kommersielle selskaper. Som et skritt på veien mot dette vil vi også jobbe for at at norske kommuner ikke skal kjøpe velferdstjenester fra selskaper i skatteskjul.

Økt innsats mot økonomisk kriminalitet

De siste årene har kutt i budsjettene til Økokrim ført til at flere saker har blitt droppet og etterforskning utsatt. Dette svekker åpenbart arbeidet mot økonomisk kriminalitet. Økokrims budsjetter må derfor økes.

* Kilder:
Skatteflukt: EU-kommissjonen
Kostnader for flyktninger: Den Tyske Regjering/ Der Spiegel

Vil trekke oljefondet ut av skatteparadis

Rødt var en av arrangørene bak en demonstrasjon for å trekke oljefondet ut av skatteparadiser mandag 11. april.

– Nå trengs det at vi står sammen og legger press på Stortinget. Vi kan ikke ha det sånn at fellesformuen vår er plassert i de samme skatteskjulene som kriminelle og skattesnyltere bruker, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes tok initiativ til å lage en markering som reaksjon på de såkalte «Panama papers»-avsløringene. Responsen i sosiale medier var stor, og sammen med andre partier, organisasjoner og aktivister ble det markering utenfor Stortinget  mandag 11. april.


TILSLUTTEDE ORGANISASJONER:
Alternativet
Attac Norge
AUF
Changemaker
Fellesrådet for Afrika
Feministisk Initiativ Oslo
FIAN Norge
Fivas
Folkeaksjonen mot TiSA
Forum for Utvikling og Miljø
Framtiden i Våre Hender
GRAPAL
Greenpeace Norge
Grønn Ungdom
KFUK-KFUM Global
Kirkens Nødhjelp
KrFU
Kvinnefronten
Latin-Amerikagruppene
LO i Oslo
MDG i Oslo
Nei til et uetisk oljefond
Norges Fredsråd
Norges Sosiale Forum
Norsk Folkehjelp
NTL UiO
NTL Sentralforvaltningen
NTL Universiteter og høgskoler
Oslo SV
ProjektorPøblene
Publish What You Pay Norway
Redd Barna
Rød Ungdom
Rødt
Rødt Oslo
Senterungdommen
SV
SU
Spire
Tax Justice Network
Unge Feminister Oslo
Unge Venstre
Utviklingsfondet

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Kapitalisme, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.