«Militærhauken» Noreg!

Mer trygghet for pengene!

Norge er i dag det landet i Europa som bruker suverent mest på militæret per innbygger. 

I 2015 brukte Norge 1115 dollar per innbygger på militæret. Nummer to og tre på lista, som er hentet fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRIs årsrapport, er Storbritannia og Frankrike, atomvåpenmakter med en lang kolonihistorie. Deres militære forbruk var på henholdsvis 854 og 792 dollar per innbygger, det vil si henholdsvis 30 og 40 prosent under det norske forbruket.

Men denne suverene topplasseringa er ikke nok for regjeringa. Høyre vil øke det militære forbruket fra dagens 1,5 prosent til 2 prosent av BNP. Det betyr at Høyre vil ha militærforbruket per innbygger opp på 1486 dollar per innbygger. Selv om vi fortsatt ligger noe bak, vil vi da nærmer vi oss USA, som er suverent på topp i NATO med et militærforbruk er på 1854 dollar per innbygger.

Globalt ligger også Israel og Vestens allierte blant de eneveldige monarkiene på den arabiske halvøya foran Norge i militært forbruk per innbygger. Men selv om Norge i folketall er det nest minste av de nordiske landene, har vi allerede det høyeste militærbudsjettet i Norden, ikke bare per innbygger, men også i absolutte tall.

Selv om Sverige har nær dobbelt så mange innbyggere å forsvare som Norge, klarte svenskene seg i 2015 med et militærbudsjett på 5,377 milliarder dollar. Norges militærbudsjett var på 5,898 milliarder dollar. Med Høyres planlagte budsjettøkning ville det norske militærbudsjettet nå opp til 7,864 milliarder. Det ville nærme seg det samla militærforbruket til Sverige og Finland, som i fjor lå på 8,356 milliarder.

Høyre mener altså at Norge, med en snaut 20 mil lang grense mot Russland, trenger et militærvesen som er tre ganger så dyrt som det Finland mener de trenger, med en grense mot Russland som er over 134 mil lang.

Spørsmålet er hva det er som gjør at Norge synes å det tredobbelte av hva våre alliansefrie naboland trenger per innbygger for å oppnå den nødvendige forsvarsevnen. Svaret ligger åpenbart i NATO-medlemskapet. Så fjernt fra å gi oss noen trygghet, skaper NATO-medlemskapet en spenning i forholdet mellom Norge og Russland som alliansefrie naboland slipper. Norge kan komme i militær konflikt med Russland om Tyrkia skyter ned enda et russisk fly i Syria. Det kan ikke Finland, så det trenger heller ikke finnene å planlegge for militært.

Høyre har tidligere brukt slagordet «mer velferd for pengene», noe som tydeligvis ikke skal gjelde for militærvesenet. Men virkeligheten er den motsatte: Det fins ikke noe grunnlag for å tro at det er mulig å få mer velferd for mindre penger i andre deler av offentlig sektor. Budsjettkutt er lik velferdskutt, så enkelt er det. Derimot er det fint mulig å oppnå mer sikkerhet for langt lavere militærutgifter enn det Norge har i dag. Men da må vi gå ut av NATO.

Ved å stå utenfor NATO oppnår Finland og Sverige svært mye mer trygghet for pengene. Ved å gå ut av NATO, kan også Norge frigjøre militære utgifter til andre formål. Det er derfor en logisk sammenheng når Rødt både går inn for å melde Norge ut av NATO, og redusere militærutgiftene ned til en prosent av BNP. Med det vil vi fortsatt ligge i toppen av militærutgifter per innbygger i Europa, og høyere enn alle våre nordiske naboland, men ikke så skyhøyt over alle andre som vi gjør i dag. Vi har mer penger å bruke på velferd, og få mer trygghet, samtidig. 

Klikk her for mer informasjon om Rødts nasjonale aksjonsdag mot krig 16. april.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Kapitalisme, Noreg - Norway, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.