Særs viktig aktivist og medmenneske er død- Karen-Christine «Kim» Friele til minne!

Kim Friele er død. Her er hun foredrag for Oslo-politiet på åpningsdagen for Prideuken i Oslo i 2019. Foto: Ryan Kelly / NTB
DØD: Kim Friele er død. Her er hun foredrag for Oslo-politiet på åpningsdagen for Prideuken i Oslo i 2019. Foto: Ryan Kelly / NTB (Ryan Kelly/NTB)

Kim Friele er død

Kim Friele kjempet store deler av livet for homofiles rettigheter. Nå er hun død.

23/11/2021 08:08 Av NTB og Gøril Huse

Norge — Kim Friele døde fredelig mandag kveld (22.11.). Hun ble 86 år gammel.

Det sier Else Hendel til nyhetsbyrået NTB. Hendel er grandniese til Wenche Lowzow. Lowzow var gift med Kim Friele fram til Lowzow døde i 2016.

Karen-Christine Friele ble født 27. mai 1935 i Bergen. Hun ble kalt Kim Friele. Hun var engasjert i kampen for homofiles rettigheter. Friele bidro sterkt til at norsk lov ble endret. Fra 1972 var det ikke lenger straffbart for menn å ha seksuell omgang med menn.

Kim Friele er død

Kim Friele, kjent for sin kamp for homofiles rettigheter, er død. – En som personlig har sørget for at folk som meg kan leve frie liv i Norge, sier kulturministeren.

Nrk – 23.11.21

Kim Friele gikk bort mandag 22. november. Hun ble 86 år gammel.
FOTO: THERESE PISANI / NRK

Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele, døde fredelig mandag kveld.

Det opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB. Hendel er grandniese til Wenche Lowzow, som var gift med Kim Friele fram til Lowzow gikk bort i 2016.

Friele ble født 27. mai 1935 i Bergen.

Hun var den første som sto åpent fram som lesbisk i Norge, i 1963.

Store deler av livet viet Friele til kampen for homofile og lesbiskes rettigheter, og hun blir regnet blant de største forkjemperne for likestilling i Norge.

Kim Friele hedres med begravelse på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor tirsdag ettermiddag.

Frieles etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

– Betydd så enormt mye

– Dette er utrolig trist at Kim ikke finnes mer. Hun har betydd så enormt mye for likestillingen i Norge, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til NRK.

– Uten henne så hadde ikke Norge vært så likestilt. Uten henne så hadde ikke jeg kunnet være meg. Hun tok kampen for homofiles rettigheter på en tid der det var ulovlig og det kostet. Hun tok kamp for kamp og ga seg aldri. Og holdt på for å kjempe for LHBTI-personers levekår helt til det siste. For meg så er hun også en nær personlig venn, så dette er en veldig trist dag.

– Hvordan kan vi som samfunn hedre hennes minne?

– Som det hun var og er. En av de aller største likestillingsforkjemperne Norge noensinne har hatt. En pioner. En som personlig har sørget for at folk som meg kan leve frie liv i Norge.

Skuespiller Bjarte Hjelmeland, som hadde et nært forhold til Friele, sier at hun ved å tørre å bryte normer har gjort mye for all form for annerledeshet i Norge.

– I kraft av det hun har gjort, har hun har betydd mye. Når jeg som 16-åring i 1986 kunne fortelle verden hvordan jeg hadde det, og hvordan min kjærlighet så ut, så stod jeg jo på skuldrene til Kim, sier Hjelmeland.

Bidro til avkriminalisering

Kim Friele var en viktig drivkraft i kampen for å fjerne paragrafen som kriminaliserte homofili i Norge. Den ble opphevet i 1972.

Videre medvirket hun til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977.

– Hun var riktig person til riktig tid. Da hun kastet seg inn i homokampen fra midten av 60-tallet, så var hennes ureddhet, selvtillit og mangel på frykt for autoriteter noe som ga stor uttelling, sier Tone Hellesund, professor i kulturvitenskap, venn av Friele og initiativtaker til Skeivt arkiv ved Universitetet i Bergen.

Friele var sterkt engasjert i kampen for anerkjennelse av homofili i kirken. Hun fulgte godt med internasjonalt, og rettet oppmerksomhet mot de landene som fjerner homofiles rettigheter.

Lederen av Bygdepride, Rune Sæbønes, sier Friele også har betydd mye for å få pride til bygdene.

– I 2022 er det femti år siden homofiliparagrafen ble fjernet i straffeloven. Dette skal Bygdepride markere, og også alle andre prider. Og det er jo takket være Kim Friele sin innsats at den paragrafen ble fjernet. Det var en av hennes store kamper, og som hun vant.

Hedres i sosiale medier

Tirsdag morgen blir sosiale medier fylt med ord og bilder fra folk som hedrer Kim Friele.

– Vi må aldri ta frihetene våre for gitt. Aldri. Første gang jeg møtte Kim sa hun: «Jeg vet det er vanskelig for deg med din bakgrunn men bruk din tid. En dag vil du leve.» Jeg lever nå, skriver Noman Mubashir på Facebook.

Forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden sier til NRK at også hun fikk gode råd fra Friele. Aden, som er lesbisk muslim med somalisk bakgrunn, sier hun kjemper kampen til minoriteten i minoriteten. I hennes liv har Frieles egen kamp gjort sterkt inntrykk.

– Jeg hadde ingen forbilder, og det er takket være Friele jeg kom ut av skapet, sier Aden.

Tidligere Arbeiderpartipolitiker Eskil Pedersen er også blant de mange som uttrykker takknemlighet for det hun har gjort og betydd. På Twitter skriver han:

– Kim Friele er en av vår samtids største. Hun gikk foran, hevet stemmen og knyttet neven for at så mange av oss kan leve fulle, trygge, gode liv. Hun møttes av takknemlige tårer og jubel i hver prideparade jeg fikk gå med henne.

Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver Friele som en bauta.

– Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim. Vi skal fortsette kampen for at flere får være den de er og elske den de vil. I Norge og i verden.

Aktivist og forfatter

Kim Friele er kjent som både aktivist og forfatter. Hun blir regnet som den fremste forkjemperen for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge.

For sitt mangeårige og viktige arbeid har hun mottatt en rekke priser.

I 1978 fikk hun Fritt Ords Pris for sitt bidrag til fremme av ytrings- og informasjonsfriheten.

I tillegg har hun mottatt Homobevegelsens Ærespris, Humanistprisen, Likestilling- og diskrimineringsombudets «Equalitapris». Hun er ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og er æresmedlem av Arbeiderpartiet siden 2008.

Frå nrk.no

Sjå også:

Kim Friele Norsk forfatter og forkjemper for homofiles rettigheter

Kim Friele

Kim Friele var en norsk forfatter og aktivist som gjennom mange år arbeidet for homofiles rettigheter.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Fagrørsle og kamp, Kvinne- og jentekamp, Noreg - Norway, Politikk&Samfunn og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Særs viktig aktivist og medmenneske er død- Karen-Christine «Kim» Friele til minne!

  1. Roger seier:

    Flott , Ivar.
    Roger

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.