Pandorapapira avslørar «verdas grådigheit», nok ei gong!

Eksperter efter Pandora Papers: Skatteundvigelse kan spænde ben for verdensmålene

Skatteundvigelse bør stoppes, hvis vi vil nå verdensmålene. Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter efter den omfattende Pandora Papers-afsløring.

Placeholder image
Kong Abdullah II af Jordan er et af de navngivne statsoverhoveder i Pandora Papers. Ifølge afsløringerne ejer han et hemmeligt ejendomsimperium med en værdi på mere end 600 millioner kroner. På dette billede fra 2020 taler han til Europa-Parlamentet.
Foto: Europa-Parlamentet

8. oktober 2021 – altinget.dk

Rasmus Raun WesthJournalist

Jordans Kong Abdullah II, Tjekkiets premierminister, Andrej Babiš og den tidligere britiske premierminister Tony Blair. Det er ikke hvem som helst, det gigantiske Pandora Papers-læk har afsløret med formuer i skattely.

Det er heller ikke nødvendigvis ulovligt, når eksempelvis Blair-parret sparer op mod tre millioner kroner i skat ved at købe ejendom gennem et selskab på De Britiske Jomfruøer. Eller når Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, og hans familie skjuler en formue på knap 200 millioner dollar.

Men de mange eksempler på skatteunddragelse tegner ikke godt for håbet om at nå verdensmålene i 2030.

”Det er helt åbenlyst en trussel mod verdensmålene,” siger Lars Koch, skattelyekspert og politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

”Det er penge, der skulle gå til uddannelse, sundhed, grøn omstilling og genopretning efter coronakrisen. Det er denne skyggeverdens primære effekt på verdensmålsdagsordenen,” siger Lars Koch.

Han bakkes op af ph.d.-studerende Saila Stausholm, der forsker i politisk økonomi og skat på Copenhagen Business School.

«Skattely koster skattekroner, verdensmål koster skattekroner. Det er klart, at det ene undergraver det andet,» lyder det i et skriftligt svar.

Bag Pandora Papers-afsløringerne står journalistorganisation ICIJ, der har delt dokumenterne med journalister i intet mindre end 117 lande. Det gigantiske læk omfatter mere end 11,9 millioner filer, der løfter sløret for offshorehandler og de egentlige ejere. I 35 tilfælde er der tale om nuværende og tidligere statsoverhoveder.


Kongen av Jordans luksusboliger avslørt: Vesten bryr seg ikke, mener journalist

De såkalte Pandora-papirene har avslørt utstrakt korrupsjon blant flere statsledere i Midtøsten. Men i Jordan kan man få inntrykk av at ingenting har hendt.

Jordans kong Abdullah er i hardt vær etter avsløringene om at han har skaffet seg luksuseiendommer i USA og Storbritannia.
Jordans kong Abdullah er i hardt vær etter avsløringene om at han har skaffet seg luksuseiendommer i USA og Storbritannia. (YOUSEF ALLAN/AFP)

Av Roger Hercz 06/10/2021 – dagsavisen.no

Dokumentlekkasjene som ble offentliggjort sist søndag viser hvordan en rekke samfunnstopper skjuler store formuer. Kong Abdullah i Jordan er blant dem som er blitt avslørt, men i Jordan kunne man tro ingenting hadde hendt.

Avisen Jordan Times fokuserte sist tirsdag på at Kong Abdullah akkurat hadde besøkt stammeledere i Badia nordøst i kongeriket. Som i en parallell virkelighet løsrevet fra resten av verden, var avisen full av begeistring.

– Hans majestet Kong Abdullah bekreftet at Jordan er høyt respektert og støttet av sine naboer og vennligsinnede land, og har en sterk og innflytelsesrik rolle på regionale og internasjonale arenaer, skrev avisen.

Ikke et eneste ord om at kongen de siste dagene har figurert høyt i aviser verden over fordi han har kjøpt opp eiendommer i USA og Storbritannia verdt rundt 900 millioner kroner. Kjøpene har skjedd i det skjulte gjennom et nettverk av utenlandske stråselskaper og skatteparadiser.

Jordan er et av de fattigste landene i Midtøsten, og er avhengig av økonomisk bistand fra andre land. Bare i fjor ga USA Jordan rundt 1,5 milliarder dollar, mens EU ga kongeriket rundt 218 millioner dollar. Senest i 2017 rapporterte jordanske medier at kongen levde på en månedslønn på kun 637 dollar i måneden.

Dyre eiendommer

Tross hans magre lønn, og til tross for at millioner av jordanere knapt får endene til å møtes, har kongen de siste årene kjøpt opp dyre eiendommer i Vesten, inkludert i flotte Malibu i USA. Selv om avsløringene ikke blir rapportert hjemme, har kongens talsmann bekreftet at kongen hadde kjøpt eiendommene, men understreket bare at han hadde brukt sine egne, private penger.

Den velrenommerte journalisten Daoud Kuttab i Amman forsøkte å skrive om saken på nettstedet til en organisasjon han leder.

– Det overrasker ikke at jordanske medier ikke har nevnt saken, for de fleste er kontrollert av kongehuset. Vi prøvde å skrive om dette, men etter bare tre timer ble vi tvunget til å fjerne saken, forteller Kuttab til Dagsavisen.

Pandora-papirene beskriver hvordan penger forsvinner og finner vei til skjulte skatteparadis, til eiendommer eller stråselskaper. Det større problemet er at dette ikke bare handler om penger, men også farger hele regimet og dets styremåte, påpeker Kuttab. Vestlige allierte bryr seg lite om hvordan statslederne i disse regimene styrer sine egne folk, mener han.

– De fleste vestlige land verdsetter Jordans strategiske verdi, og lar det heller gå når det gjelder de andre tingene, forklarer Kuttab.

Jordan har enorm strategisk verdi for Vesten. Inneklemt mellom Irak, Syria og Israel, er det ansett som avgjørende at Jordan fortsetter å være alliert med Vesten.

– Det ser veldig dårlig ut

Kuttab tror ikke at avsløringene vil svekke den jordanske kongen i særlig grad. Ingen er i posisjon til å gjøre noe, sier han.

– De som mener han er korrupt, vil fortsette å mene det. De som mener han er fantastisk, eller det beste vi kan ha, vil fortsette å mene det, sier han.

At kongen kan være «det beste vi kan ha» er et av kongehusets sterkeste kort. I Syria i nord og i Irak i øst ser jordanere kaos og endeløs vold, og selv om kong Abdullah ikke er folkevalgt, greier han å gi jordanere flest et relativt stabilt land.

Midtøsten-analytiker Annelle Sheline, er av en annen oppfatning.

– Det er rett og slett vanskelig for den gjennomsnittlige jordaner å få seg et hjem, en familie og en god jobb. Og da få kastet i ansiktet at kongen har sendt penger ut av landet hele denne tiden, det ser veldig dårlig ut, sier hun til BBC.

Fra tid til annen er det protester i Jordan mot korrupsjonen. Tidligere i år plasserte kongen sin halvbror prins Hamza i husarrest etter at han anklaget lederskapet for nettopp korrupsjon.

Flere statsledere avslørt

Jordan er bare ett av mange land i Midtøsten der ledere nå er blitt avslørt i Pandora-papirene. Libanon er inne i sin vanskeligste økonomiske krise noensinne, ikke engang strøm er noe en kan ta for gitt.

Ifølge Pandora-papirene har statsminister Najib Mikati kjøpt en eiendom i Monaco verd mer enn ti millioner dollar. I nettopp Libanon blir den politiske eliten i dag ofte anklaget for å ha brukt statskassen som en privat melkeku, og brakt landet inn i den krisen det er i dag.

Også ledere eller deres nære familie i stater som Marokko, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain, alle nært alliert med Vesten, er listet i Pandora-papirene. En tidligere israelsk statsråd og en tidligere ordfører i Jerusalem skal også ha vært involverte i tvilsomme transaksjoner.

Her spiller likevel noe annet inn, og det er at Israel til forskjell fra sine naboland har et uavhengig rettsvesen: Landets forrige statsminister Benjamin Netanyahu sitter for tiden på tiltalebenken i Jerusalem anklaget for alvorlige korrupsjonsforbrytelser, og risikerer å tilbringe sin alderdom bak murene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Fakta om Pandora papers

  • 600 journalister fra 150 mediehus over hele verden har det siste året samarbeidet om å granske nær 12 millioner lekkede dokumenter om hemmelige selskaper og skjulte formuer.
  • Tilgang til de lekkede dokumentene har de fått gjennom International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som er en ideell nyhetsredaksjon basert i Washington DC med et nettverk av gravejournalister over hele verden.
  • Journalistene har funnet 35 nålevende og tidligere statsledere, mer enn 300 politikere og offentlige tjenestemenn og 130 dollarmilliardærer som har plassert penger eller drevet forretninger fra steder kjent for lav skatt og mye hemmelighold.
  • Pandora papers avdekker de reelle eierne av 29.000 anonyme selskaper, en lang rekke bankkonti, privatfly, luksusbåter, antikviteter, villaer og eksklusive kunstverk.
  • Hovedbolken av dokumentene stammer fra tidsrommet 1996 til 2020, og fra 14 ulike advokatfirmaer, formuesforvaltere og rådgiverselskaper.
  • ICIJ opplyser at kilden ikke har stilt noen betingelse for å gi ICIJ tilgang til dokumentene.

Kilde: Aftenposten / E24

Sjå også:

https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/Pandora Papers – ICIJ

Pandora Papers. The largest investigation in journalism history exposes a shadow financial system that benefits the world’s most rich and powerful.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pandora_PapersPandora Papers – Wikipedia

The Pandora Papers are 11.9 million leaked documents with 2.9 terabytes of data that the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) …

https://no.wikipedia.org/wiki/Pandora_PapersPandora Papers – Wikipedia

Dokumentene skriver seg fra 14 firmaer i finanssektoren i skatteparadiser. Omkring 600 journalister i 117 land har vært involvert i arbeidet med dokumentene.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.