Politiet drep, vert frifunne – Kvar er rettsstaten?

Vi kan ikke godta flere drap

Har politiet god nok opplæring til å takle utfordrende situasjoner?

Flere la ned blomster utenfor leiligheten hvor Morten Michelsen ble skutt av politiet 21. desember 2020. Han døde like etterpå av skadene. FOTO: TOR HØVIK (ARKIV)

Publisert Publisert 18. september 2021

21 kommentarer

iconDebattDette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Fredag 10. september meldte BT at politiet slipper straff etter drapet i Ibsens gate i desember i fjor. En mann som var utskrevet fra psykiatrisk behandling, ble skutt i sitt hjem etter at politiet rykket ut på et helserelatert oppdrag. Det var altså ikke en farlig drapsmann som bodde her.

Spesialenheten for politisaker mener mannen ble skutt i nødverge, og denne konklusjonen kommer dessverre altfor ofte. Terskelen for å straffe dødelig makt fra politiet har opp gjennom årene vist seg å være svært høy.

Politiet forteller selv til BT at oppdrag der psykiske syke er involvert, øker sterkt. Potensielt tragiske utfall vil derfor også kunne øke. De etterlatte er fortvilet over at ingen stilles til ansvar og anker Spesialenhetens henleggelse inn for Riksadvokaten.

Vi i Rødt Bergen Vest reagerer også på at maktbruken ikke får konsekvenser. Det er ikke greit at politiets voldsmonopol fører til dette. Det kan ikke være greit å drepe mennesker, som ofte kommer fra lavere sosiale sjikt i samfunnet, uavhengig omstendighetene.LES OGSÅ

Tragedien viser også hvorfor det nå trengs et krafttak for bedre psykiatrisk helsetjeneste, og at de av oss som sliter med psykisk sykdom, behandles med større respekt og varsomhet.

At beboeren i Ibsens gate kan ha opptrådt spontant og uheldig da politiet trengte inn i leiligheten hans, kan ikke forsvare politiets handlemåte.

Har politiet god nok opplæring til å takle slike utfordrende situasjoner? Dette er spesielt viktig når politiet i større grad enn tidligere er bevæpnet på oppdrag. Mer våpenbruk ble argumentert med økt terrorfare, ikke for å bruke mot syke mennesker!LES OGSÅ

Rødt Bergen Vest mener drap begått av politifolk må etterforskes på samme måte som andre drapssaker, med liknende krav til åpenhet. Spesialenheten for politisaker må demokratiseres og i større grad måles opp mot sivile domstoler.

Vi er imot bevæpningspolitikken innført under Erna Solberg. Denne bør en rødgrønn regjering endre.

Alle må kunne ha tillit til politiet, og at også staten kan innrømme feil. Eller er politiet ufeilbarlig?! Vi kan ikke godta flere drap, som det i Ibsens gate!

publisert: 18. september 2021 – bt.no

Les også:

https://www.bt.no/btmagasinet/i/56bLQm/soennen-deres-ble-skutt-av-politiet-naa-forteller-de-om-morten Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Vibekke og Lasse Michelsen mistet sønnen etter at politiet skjøt ham 21. desember.

Vibekke og Lasse Michelsen vil at du skal vite at Morten (39) fikk gjort mye før han ble psykisk syk.

Hun hadde kjøpt juleservietter, rød løper, telys og en nissemor til ham.

17. desember var Vibekke Michelsen hjemme hos sønnen Morten i hans leilighet i Ibsens gate i Bergen. Sammen vasket de leiligheten og pyntet til jul.

Da hadde sønnen fire dager igjen å leve.

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/EpRg6K/samuraisverd-dobbeltdrap-og-kniver-her-er-sakene-der-politiet-truet Samuraisverd, dobbeltdrap og kniver: Her er sakene der politiet truet med å bruke våpen

Samuraisverd, dobbeltdrap og kniver: Her er sakene der politiet truet med å bruke våpen

Ni ganger i fjor truet politifolk fra Vest politidistrikt med å bruke våpen. Publisert 1. februar

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Noreg - Norway, Politikk&Samfunn og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Politiet drep, vert frifunne – Kvar er rettsstaten?

  1. thorleifb seier:

    Drap må straffes uansett hvem som begår det.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.