GREENPEACE 50 ÅR – MILJØKAMPEN HELD FRAM!

Dette er en historisk dag – 15. september 2021.

For nøyaktig 50 år siden i dag gikk en gruppe miljøforkjempere om bord på en gammel fiskebåt med kurs mot øya Amchitka utenfor Alaska. Målet var å stoppe en atomprøvesprengning. 

Ingen om bord visste at reisen skulle bli startskuddet for en global bevegelse som kom til å endre verden.

Skipet og aktivistene ble stanset av USAs marine og nådde aldri øya. Likevel skapte aksjonen så mye oppmerksomhet om saken at amerikanske myndigheter valgte å avblåse prøvesprengningene.

Året var 1971, og den gamle fiskebåten hadde fått navnet The Greenpeace. 

Resten er historie. I 50 år har Greenpeace gjennomført vellykkede kampanjer og aksjoner på alle kontinenter og verdenshav. Vi har ✅ avslørt miljøkriminalitet ✅ utført banebrytende forskning ✅ og presset noen av verdens mest forurensende selskaper til klimahandling.

Det har vi klart takket være støtten fra engasjerte enkeltpersoner som deg. 

Vi har mye å gjøre og ingen tid å miste. For å fortsette med full kraft i den avgjørende tiden framover trenger vi flere om bord. Med deg på laget kan vi vinne nye seire for klima og miljø, nå som det gjelder som mest.

Listen over Greenpeace-seire er lang. Fra utviklingen av det prisbelønte Greenfreeze-kjøleskapet, fritt for kjemikalier som skader ozonlaget. Det selges nå i hele Europa.

Til okkupasjonen av oljeplattformen Brent Spar i Nordsjøen, som endte med at Shell skrinla planene om å dumpe 11 tonn olje i havet.

Vi har presset Oljefondet til å trekke seg ut av klimaverstingen kull, vi har fått nordiske og internasjonale selskaper til å kutte ut palmeolje, og vi har fått gjennomslag for vern av norske korallrev og sårbare havområder og pingvinkolonier i Antarktis.

I dag, når Greenpeace fyller 50 år, er det fint å se tilbake på disse seirene. 

Men jeg sier gjerne at 50-årsjubileet vårt ikke er noen fest. Det er en oppfordring til å brette opp ermene.

Vi vet at vi har lite tid på oss til å begrense klima- og biomangfoldskrisen. 2020-tallet må bli forandringens tiår. Greenpeace lover deg at vi skal trekke på all lærdommen vi har opparbeidet oss siden begynnelsen, så vi kan være så kreative, modige og forente som mulig.

Nå skal vi få den neste regjeringen til å ta klima og miljø på alvor. Vi skal presse på for en grønn omstilling og globale utslippskutt, og vi skal verne om de livsviktige skogene og verdenshavene våre.

Arbeidet vårt er finansiert av mennesker som deg, som tror på en grønnere og bedre framtid. Sammen setter vi miljø- og klimautfordringene øverst på politikernes og selskapenes dagsorden. Sammen gir vi kommende generasjoner lysere framtidsutsikter. 

Vi har skrevet historie før, og vi vil gjøre det igjen.

© Greenpeace 2020, Org.nr: 979560540 CopyrightPersonvernserklæringSkattefradragVilkår for avtalegiro

Bli med om bord

I 50 år har Greenpeace vunnet seire for klima og miljø på alle kontinenter og verdenshav. Vi har avslørt miljøkriminalitet, utført banebrytende forskning, og presset noen av verdens mest forurensende selskaper til klimahandling. Støtten fra enkeltmennesker som deg lar oss fortsette arbeidet vårt med full kraft, nå som det gjelder som mest. Bli månedlig giver

Du kan også sende sms med teksten GREENPEACE til 2474 for å gi 150 kroner i måneden.150 kr200 kr300 krGå videre

TRE VIKTIGE GRØNNE SEIRE I GREENPEACE-HISTORIEN

GP012EI_High_res_small

1995: Kjempeseier i kampen mot dumping av avfall til sjøs

En av de mest kjente Greenpeace-aksjonene, okkupasjonen av oljeplattformen Brent Spar, fant sted i Nordsjøen i juni 1995. Aktivister okkuperte plattformen i over tre uker som del av en verdensomspennende kampanje mot Shells plan om å bli kvitt plattformen, inkludert 11 tonn olje, ved å dumpe den rett i havet. Kampanjen var vellykket, og Shell skrinla planene.

GP0203Y_CREDIT_Greenpeace_Simon Lim_small

2010: Greenpeace presser Nestlé til å slutte med regnskogødeleggelse

Det internasjonale selskapet Nestlé gikk med på å slutte å kjøpe palmeolje fra produsenter som raserer den indonesiske regnskogen. Avgjørelsen kom etter åtte uker med massivt press fra forbrukere i sosiale medier og gjennom ikkevoldelig protest utført av Greenpeace-aktivister i en global kampanje mot merkevaren Kit Kat.

Protest against State Aid to the Oil, Gas and Coal Industry in GermanyProtest gegen staatliche Corona-Hilfen für Öl-, Gas- und Kohleindustrie

2021: Historisk dom i klimarettssak mot Shell

En nederlandsk rett slo fast at Shell må redusere klimautslippene sine med 45 prosent innen 2030, sammenlignet med 2019-nivå. Dette er første gang et stort fossilselskap holdes ansvarlig for bidraget sitt til klimaendringene og pålegges å redusere utslipp. I Norge har Greenpeace og andre miljøorganisasjoner et klimasøksmål mot staten over oljeboring i Arktis.

greenpeace.org

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Environment, Klima, Politikk&Samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.