Innlegg om den utruleg skamlege vestlege imperialismen i Afghanistan

«Diktatur/Undertrykking, Olje på lerret, 40×45 cm, 1998, Ivar Jørdre

Bergens Tidende hadde en lederartikkel 14. august der det står at «Natos og vestlige regjeringers ambisjon om å bygge en demokratisk stat i Afghanistan, står i fare for å kollapse». Jeg ble virkelig sint da jeg leste det. Formålet for USAs angrep på Afghanistan i 2001 var slett ikke å bygge en demokratisk stat. Det var å knekke Taliban-regimet og innsette et USA-vennlig regime i stedet – i et strategisk svært viktig land.

Det som ble brukt som utløsende forklaring, var det fryktelige terrorangrepet mot World Trade Center m.m. i New York 11. september 2001. Det var saudi-arabiske folk, ikke afghanere, som sto bak og som gjennomførte angrepet. Etter hvert som årene har brakt mer kunnskap, går sporene stadig høyere opp i det saudi-arabiske maktapparatet.

USAs planer for angrep på Afghanistan forelå før 11. september. Afghanistans ulykkelige skjebne er at det ligger veldig strategisk til for kontroll over store deler av Asia. Det mente Sovjet i sin tid, og det mener USA.

Taliban er en dypt reaksjonær og brutal bevegelse som i virkeligheten hadde veldig mange afghanere mot seg i 2001. Etter 20 års lidelser for afghanerne står Taliban nå sterkere enn noensinne i den afghanske befolkningen. Det er selvsagt derfor de så enkelt har tatt kontrollen over provins etter provins.

Erling Borgen har et veldig godt Facebook-innlegg i dag, og jeg tillater meg å sakse derfra:

«Norge har vært med på en brutal angrepskrig i Afghanistan, siden vi sendte de første soldatene dit ved årsskiftet 2001/2002. 9000 norske soldater sendt til landet av våre politikere. Vi har valgt å se bort. ……..  Ledende norske politikere har prøvd å fremstille dette som en lang fredsoperasjon. Da Jonas Gahr Støre var utenriksminister sa han at norske soldater var ”på et krystallklart fredsoppdrag i Afghanistan”.

Sannheten er helt annerledes. Afghanistan-krigen, ledet av USA og Storbritannia, har vært en komplett katastrofe. Mer enn 70 000 sivile døde. 69000 døde afghanske soldater. 3500 døde amerikanske soldater. Ti norske soldater mistet sitt liv i krigen.

I dag har Afghanistan minst tre millioner interne flyktninger. To millioner eksterne flyktninger.

Afghanistans jord er forurenset og ødelagt av nedgravde miner, som dreper og ødelegger afghanske barn. Bedrøvelige FN-rapporter beskriver sult og fattigdom. I dag har bare 27% av befolkningen tilgang til rent drikkevann.

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan.

Erling Borgens poenger er veldig viktige å ta med seg i denne dramatiske situasjonen. På toppen av dette kommer Norges skammelige tilbakesending av flyktninger til «sikkerhet» i Kabul. Alle som var rimelig oppegående visste at denne «sikkerheten» ikke fantes. Noen av dem var unge mennesker med mange år bak seg i Norge. Nå kommer sannheten veltende inn. Det er stor skam!   Selv ikke alle de afghanerne som jobbet for de norske styrkene, er brakt i sikkerhet.

Å bombe folk til demokrati og kvinnefrigjøring er nonsens. Kamp mot diktatur og for demokrati må komme innenfra i et samfunn. Se hva dette har ført til i Afghanistan, Irak og Libya. Norges rolle som USAs løpegutt er skammelig. Bare i Libya er Norge ansvarlig for å ha vært med på å produsere millioner av flyktninger, og for å ha gjort befolkningen i Libya og omkringliggende afrikanske land til fritt vilt for terrorister.

Stortinget og regjeringene har et stort ansvar for å ha sendt norske soldater ut i kriger som ikke har noen ting med forsvaret av Norge å gjøre. Og etterpå er disse krigsveteranene blitt sviktet av norske myndigheter.

Dette er tid for ettertanke. I disse tider er det definitivt ikke noe poeng å kaste seg over SV; det er helt andre som fortjener å få det skarpeste søkelyset rettet mot seg. Men jeg kan likevel ikke glemme en av de mest groteske NRK-diskusjonene jeg deltok i som daværende leder av Rød Valgallianse. Det var i november 2005, og temaet var at den rykende ferske Stoltenberg-regjeringen enstemmig besluttet å sende F-16-kampfly til Afghanistan. Jeg spurte: Kan dere være så snille å forklare meg hvorfor det å sende tre norske F-16-fly til Afghanistan fremmer kvinnefrigjøring? Svaret jeg fikk var veldig dårlig.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/zL50X1/sender-tre-norske-f-16-fly-til-afghanistan

Sender tre norske F-16-fly til Afghanistan – VG Sender tre norske F-16-fly til Afghanistan. Regjeringen har enstemmig vedtatt å sende tre norske jagerfly til ISAF-styrken i Afghanistan.www.vg.no (04.11.05)
Av Torstein Dahle, tidlegare leiar av Raud Valalianse og Raudt

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Asia, Imperialism, Noreg - Norway, Our global world og merkt , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.