Livsfarleg spel av det norske forsvaret!

B-1 Lancer, farlege «dødsfuglar» på vengene, mot Russland? Foto: nrk.no

Farlig spill

LEDER, 10. feb. 2021 – Bjørgulv Braanenklassekampen.no

  • Amerikanske bombefly av typen B-1 Lancer skal være stasjonert på Ørland flystasjon i en måned. Dette er langtrekkende strategiske bombefly som kan slippe bomber langt inne på russisk territorium. Tilstedeværelse av denne flytypen på norsk jord forsterker Moskvas frykt for at Norge skal være en framskutt base for amerikanske offensive angrep mot Russland. Den tidligere norske forsvars- og sikkerhetspolitiske strategien med å være tilbakeholden med stasjonering av offensive våpensystemer og deltakelse i framskutte operasjoner opp mot den russiske grensa, er nå i full oppløsning. Så seint som i juli i fjor sa daværende sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, at Norge fulgte en tilbakeholden strategi. Hvis for eksempel norske fartøy opererte sammen amerikanske krigsskip utenfor Russlands ubåtbaser på Kola, så ville det bidra til høyere spenning. «Det vil russerne se på som en ren provokasjon. Det inngår ikke vi i», sa han til VG. Bare noen måneder seinere deltok KNM Thor Heyerdahl i et slikt tokt sammen med allierte krigsskip i russisk økonomisk sone i Barentshavet. Ifølge Barents Observer var dette første gang en norsk fregatt seilte inn i dette området uten at det var i samråd med russiske myndigheter.
  • Amerikanske bombefly, som det strategiske langdistanseflyet B-52, er stadig oftere på tokt i nordområdene. B-1 Lancer, som nå stasjoneres på Ørlandet, har også flydd over det nøytrale Sverige, eskortert av svenske jagerfly. Samtidig øker antallet anløp av amerikanske, britiske og franske atomubåter til norske havner. Den amerikanske og allierte militære aktiviteten øker betydelig raskere enn russernes. «Norge trekkes aktivt inn i stormaktsrivaliseringen mellom Russland og USA. Det øker sannsynligheten for at Norge blir en slagmark for USA og Russland hvis det skulle bli en konflikt eller en krise som spinner ut av kontroll», sier forsvarsanalytiker Tormod Heier. Det er et svært farlig spill den norske forsvarsledelsen driver med for øyeblikket. En ny norsk regjering bør snarest sette noen røde linjer for USAs militære operasjoner fra norsk jord og i norsk luftrom.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, nedrustning, Noreg - Norway, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.