Brev til Statsminister og Utenriksminister om Venezuela-sanksjonar

Den Norske regjeringen må fordømme terrorangrep mot Venezuela


Undertegnede organisasjoner oppfordrer på det sterkeste den Norske regjeringen til å komme med en klar og kraftig fordømmelse av terrorangrepet den 3. og 4. mai mot Venezuela. Angrepet som hadde som mål å styrte landets folkevalgte regjering, ble utført av opposisjonelle med direkte tilknytning til Juan Guaidó og med støtte fra både Colombias og USAs regjeringer.

US amerikanske leiesoldater, venezuelanske militære avhoppere, og colombianske narko-paramilitære deltok i operasjonen, samtidig som USA holdt en truende militærøvelse rett utenfor Venezuelas farvann.

Vi mener at det er meget beklagelig at Norge ikke reagerer på dette direkte bruddet på internasjonal folkerett, spesielt gitt at terrorangrepet ble utført midt under en verdensomfattende pandemi, der alle internasjonale resurser burde rettes mot bekjempelse av coronaviruset.

Venezuela er fra før av hardt rammet av en omfattende finanskrise og en sosial krise forårsaket av mange år med brutale og ulovlige sanksjoner og blokade fra USA og deres allierte (inkludert Norge).

Norges hovedgrunngivning for å ikke oppheve sanksjonene, har vært at de er rettet mot landets regjering som et pressmiddel til å forhandle med opposisjonen. Regjeringen er allerede i en forhandlingsprosess med ansvarlige deler av landets opposisjon om en fredelig løsning på konflikten og valg av nasjonalforsamling i tråd med landets grunnlov.

Det er uforståelig at den norske regjering ønsker å opprettholde sanksjonene som et pressmiddel for å tvinge regjeringen i Venezuela til å forhandle med en kriminell aktør som samarbeider med narko-paramilitære, amerikanske leiesoldater og fremmede makter for å styrte sin egen regjering under en vedvarende pandemi.

Norge burde gå i bresjen for å kreve at alle land respekterer internasjonal folkerett, oppheve alle sanksjoner og bidra ansvarlig og solidarisk i kampen mot Coronapandemien.

Derfor oppfordrer vi regjeringen til å fordømme terrorangrepet og alle land som er involverte i den, og øyeblikkelig oppheve de norske sanksjonene mot Venezuela.

Undertegnede:

Latin-Amerikagruppen i Bergen

Anti-krigsinitiativ

Cubaforeningen i Norge

Norges Kommunistiske Parti

Ungkommunistene i Norge

Palestinakomiteen i Oslo

LO i Bergen og Omland

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, Latin-Amerika, Noreg - Norway og merkt , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Brev til Statsminister og Utenriksminister om Venezuela-sanksjonar

 1. Roger Gjerstad seier:

  Det skrives:
  «Vi mener at det er meget beklagelig at Norge ikke reagerer på dette direkte bruddet på internasjonal folkerett,»
  og
  «Norges hovedgrunngivning for å ikke oppheve sanksjonene, har vært at de er rettet mot landets regjering som et pressmiddel til å forhandle med opposisjonen.»
  og
  » Angrepet som hadde som mål å styrte landets folkevalgte regjering, ble utført av opposisjonelle med direkte tilknytning til Juan Guaidó og med støtte fra både Colombias og USAs regjeringer. »
  ———————————
  Altså
  1. Norge driver med sanksjoner som pressmiddel og
  2. støtter en krigførende part og i tillegg
  3. aksepterer ved at en «ikke reagerer» «på direkte brudd med den internasjonale folkeretten».

  Dette er meget alvorlig for norske innbyggere og «den Norske regjering».

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.