Apartheid-Israel og ny kontrakt med transportselskap

Norske selskaper med bånd til apartheidbane i Jerusalem

Det baskiske transportkonsernet CAF, som har påtatt seg oppdraget med å utvide den folkerettsstridige light rail-banen i Jerusalem, har nettopp signert store kontrakter i Norge.

CAF skal lage nye trikker for Oslo Sporveien, og leverer allerede tog til Flytoget.
I tillegg har svenske Euromaint, som er CAFs heleide selskap, fått kontrakt med vedlikehold av tog på Bergensbanen.

LES OGSÅ:Nye Spania-trikker kommer til Oslo

Ifølge International Railway Journal vant CAF i august i fjor en kontrakt til 1,8 milliarder med å utvide light rail-banen fra Vest-Jerusalem til israelske kolonier i Palestina. Utvidelsen gjelder forlengelse av banen til kolonien Gilo ved Betlehem, og vil også betjene Øst-Talpiot i palestinsk Øst-Jerusalem.

CAFs partner er israelske Shapir, som står på FNs nylig offentliggjorte liste over firmaer med lovstridig virksomhet på okkuperte palestinske områder.

 

Samtlige av Oslos 72 trikker skal byttes ut og erstattes av denne prototypen, som er produsert av det baskiske transportselskapet CAF. De nye trikkene er ventet å ankomme hovedstaden om et halvt års tid. Foto: Sporveien

Veolia tapte store penger

Etter tapene Veolia fikk fordi de bygde første del av de omstridte forstadsbanene, har Alstom-Veolia-Connex, Bombardier, Siemens med flere avstått fra å gi tilbud. Ifølge opplysninger fra den internasjonale BDS-bevegelsen, var Veolias samlete tap som følge av deres støtte til Israels folkerettsbrudd i og rundt Jerusalem 8 milliarder USD i tapte kontrakter, utelukking fra tilbudsrunder, stans i forlengelse av kontrakter med mer.

CAFs kontrakt i Israel vekker motstand over hele Baskerland, særlig i fagforbundene, men også flere kommuner har uttalt seg mot kontrakten, ifølge den baskiske solidaritetsbevegelsen med Palestina. CAF eies av den baskiske regjeringa, av ansatte, og av private investorer.

CAF har fått tre store kontrakter i Norge:

CAF selger seg inn som et firma med «social conscience» og en sterkt profilert grønn profil. Den internasjonale solidaritetsbevegelsen for Palestina intensiverer nå arbeidet med å hindre kontrakter og kontraktsforlengelser for CAF-konsernet.

Første gong publisert: 19. februar 202, palestinakomiteen.no

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, Palestina, Politikk, samfunn og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Apartheid-Israel og ny kontrakt med transportselskap

  1. Jeg har sendt klage til Vy (de skal hvertfall få høre!). Og på Nordlandsbanen mister renholdere jobben etter 40 år i NSB!! Nå ser man konsekvensen av at renholdere ikke får virksomhetsoverdragelse ved skifte av togoperatør. Skam!
    Det blir stadig flere jernbanedirektører som hever millionlønninger, mens renholdere som har slitt i førti år blir kastet ut. Sånn går det når høyresidens privatiseringsiver tar overhånd!
    Rydd opp, Erna og Knut Arild! Og si unnskyld!
    https://www.dagbladet.no/…/dagbladet-mener-erna-5…/72150761…

    (sendt på e-post til henne og Samferdselsministeren, samt Transportkomiteen)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.