Straffefridom held fram i Honduras, til tross for dom i Cáceres-saka

Første dom i Berta Cáceres» rettssakFoto: COPINH

Foto: COPINH

Den honduranske miljø- og urfolksaktivisten Berta Cáceres ble drept 2.mars 2016 for sin kamp mot vannkraftprosjektet Agua Zarca. Tre år senere har den første dommen i rettssaken falt for de som utførte drapet.

«Denne dommen er den første sprekken i muren av total straffefrihet, som opprettholder den kriminelle strukturen som er ansvarlig for forbrytelsen» sier datteren til Berta Cáceres.

Honduras er av landene i verden som er høyest på listen over kriminalisering og drap på sosiale ledere og aktivister. Lokalsamfunn i motstand til energiutvinningsprosjekter, og som kjemper for selvråderett og et levelig miljø er spesielt utsatt. Dette er et strukturelt problem i Honduras som noen norske selskaper er med på å opprettholde.

Berta Cáceres var urfolkskvinne av lenca-folket, leder av COPINH, og ble kjent for sin kamp mot regjeringens utviklingspolitikk, straffefrihet og stadig overgrep mot urfolk og kvinner. Berta mottok Goldman miljøprisen i 2015 for hennes arbeid mot vannkraftprosjektet «Agua Zarca».

Til tross for denne positive utviklingen i rettsaken ender ikke straffefrihet med denne dommen. Det er store økonomiske og politiske interesser som står bak drapet på Berta Cáceres og det finnes tydelig bevis på hvordan noen av Honduras mektigste menn er involvert i dette drapet. Både familien til Berta og COPINH krever videre etterforskning.

Les mer om dette i COPINHs uttalelse (engelsk).

Frå latin-amerikagruppene.no

Sjå også:

In memory of the brutal murder of Honduran activist Berta Cáceres

Fight against corporate greed and capitalism – in memory of BERTA!

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Capitalism, Latin-Amerika, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.