Raudt og valkamp – Kva meinar Raudt?

Står du mellom Raudt og eit anna parti, og synes det er vanskeleg å gjere seg opp ei meining? Her er ei oversikt over skilnadane mellom andre parti og Raudt – sånn me i Raudt ser det:

Foto: Faksimile fra NRK

Hva er forskjellen på Rødt og SV?

 • SV ønsker en markant økning i avgiftene, mens Rødt kun ønsker mindre endringer. I partienes alternative statsbudsjett vil SV øke avgiftene med ca 8 mrd. kr., mens Rødt kun øker med 1,5 mrd. kr.
 • Rødt vil ha en leksefri skole og flere lærere, der elevene får mulighet til å dyrke egne fritidsinteresser. SV vil innføre obligatorisk heldagsskole for alle.
 • SV og Rødt er uenige om selskapsskatten. Rødt vil ikke at Norge skal delta i et race om å være billigere enn andre land, men heller satse på fagkompetanse og innflytelse for de ansatte som vårt fortrinn. Derfor vil vi ha selskapsskatten opp på 27 %, det samme den var da de rødgrønne mistet makta i 2013. SV har derimot støttet å kutte skatten fra 27 til 24 %. Kuttet i selskapsskatten har vært en viktig årsak til økt ulikhet, har SSBs fremste forsker innen ulikhet slått fast.
 • Rødt er alene om å mene at det haster å kvitte seg med kapitalistisk konkurranse og vekst-tvang.
 • Rødt er et konsekvent fredsparti. SV har i regjering vært med på å kjøpe nye angrepsfly og stemte for Norges deltagelse i Libya-krigen.

Hva er forskjellen på Rødt og MdG?

 • MdG er mot arveavgift. Rødt er for.
 • MdG vil ikke øke fagforeningsfradraget, Rødt vil gi fullt fradrag.
 • MdG er uklare på privatisering av helsetjenester. Rødt ønsker profittfri velferd uten kommersielle drivere.
 • Rødt stemte nei til EUs energiunion Acer. MdG stemte for.
 • Rødt ønsker et nytt økonomisk system som setter miljø foran profitt. MdG sier også at de er systemkritiske, men de sier samtidig at de like godt samarbeider med kapitalisme-vennlige partier på høyresiden som med partier til venstre.
 • MdG er for EØS og NATO. Rødt er mot.

Hva er forskjellen på Rødt og Arbeiderpartiet?

 • Rødt vil ha profittfri velferd: Velferdstjenester skal drives av kommunen selv eller non-profit private drivere. Ap vil ikke svare tydelig på om de ønsker profittfri velferd eller ikke.
 • Rødt ønsker en ny skatt på arv med bunnfradrag på 5 mill. kr.. Arbeidetpartiet støttet å fjerne arveavgiften.
 • Rødt er mot norsk medlemskap i EU og vil bytte ut EØS-avtalen med en handelsavtale. Arbeiderpartiet er for EØS og EU.
 • Rødt vil øke barnetrygden. Arbeiderpartiet er mot.
 • Rødt sier nei til TiSA-avtalen. Ap var med å vedta at Norge skulle være med i forhandlingene om avtalen, og har et uklart standpunkt til avtalen.
 • Rødt stemte nei til EUs energiunion Acer. Arbeiderpartiet stemte for.

Hva er forskjellen på Rødt og Høyre?

 • Rødt vil ha profittfri velferd og sier nei til å privatisere og konkurranseutsette velferdstjenester. Høyre sier ja til profitt i velferden.
 • Rødt vil gi lærerne tid og tillit til å være lærere. Høyres skolepolitikk, med alt for mange standardiserte tester og målemani vitner om en mistillit til lærernes faglighet.
 • Rødt vil skattelegge de aller rikeste mer, for å fordele makt og finansiere felles velferd for alle. Høyre gir milliarder i skattekutt til de aller rikeste.
 • Rødt vil ha forbud mot bemanningsbyråer. Høyre åpner for økt bruk av midlertidige stillinger og økt bruk av bemanningsbyråer.
 • Rødt vil doble barnetrygden. Høyre er imot.

Hva er forskjellen på Rødt og Frp?

 • Rødt vil ha profittfri velferd og sier nei til å privatisere og konkurranseutsette velferdstjenester. Frp sier ja til profitt i velferden.
 • Rødt vil skattelegge de aller rikeste mer, for å fordele makt og finansiere felles velferd for alle. Frp gir milliarder i skattekutt til de aller rikeste.
 • Rødt stemte nei til EUs energiunion Acer. Frp stemte for.
 • Rødt vil hjelpe flere flyktninger. Frp vil hjelpe færre flyktninger.
 • Rødt vil ha et inkluderende samfunn som tar vare på de svakeste. Frps politikk skaper et usosialt arbeidsliv og angriper rettighetene til pensjonister og de uføre.
 • Rødt ønsker en ny og grønn industriell revolusjon for å starte omstillingen mot en fornybar framtid. Frp tviholder på oljealderen og vil ikke verne Lofoten eller redusere olje- og gassutvinningen.

Hva er forskjellen på Rødt og Senterpartiet?

 • Rødt vil ha profittfri velferd og sier nei til å privatisere og konkurranseutsette velferdstjenester. Sp er uklare.
 • Rødt sa nei til regjeringens innstramming av selvbestemt abort i juni 2019 (flerlingabort). Senterpartiet støttet regjeringens forslag.
 • Rødt vil ha økt formueskatt, særlig på store formuer. Sp vil fortsette å kutte i formueskatten, både på bunnfradrag og «arbeidende kapital».
 • Rødt vil at kommunene skal ha innkjøpsboikott for varer fra områder okkupert av Israel. Senterpartiet er mot.
 • Rødt vil ha fullt fagforeningsfradrag. Sp vil ikke engang doble det.
 • Sp kan ikke love å reversere kuttene i arbeidsledighetstrygden, som kutt i feriepenger og innføring av skatt på sluttvederlaget til eldre arbeidstakere som blir sagt opp. Rødt vil reversere kuttene.
 • Sp vil ikke begynne å trappe ned oljeproduksjonen i Norge. Rødt vil redusere utvinningen av olje- og gass med 90 % innen 2030.
 • Sp vil følge NATOs krav om å bruke 2 % av BNP på forsvar. Rødt vil heller droppe å bruke over 200 mrd kr på amerikanske angrepsfly, for å frigjøre midler til andre deler av forsvaret.

Hva er forskjellen på Rødt og Venstre?

 • Rødt stilte mistillitsforslaget som felte Sylvi Listhaug som justisminister i 2018. Venstre sitter i regjering med Sylvi Listhaug.

LES OGSÅHvorfor stemme Rødt?

Frå: raudt.no

Hvorfor Rødt?

1. Forskjells-Norge

Forskjells-Norge er vår største utfordring som samfunn. Men heldigvis er det mulig å skape et vendepunkt. Vil du ha mindre forskjeller mellom folk, er Rødt et trygt valg.

Les mer…

2. Fordi fellesskap fungerer

Samfunn bygget på samarbeid og likeverd er mer rettferdige enn samfunn basert på kapitalistisk konkurranse. I tillegg har de en sunnere og mer stabil økonomi. Derfor går vi til valg på å styrke fellesskapet. Det er i fellesskap med andre vi mennesker utvikler oss og det er i samarbeid med andre vi kan skape et bedre samfunn.

3. Handlekraft

Rødt viser handlekraft og stiller maktpersoner til ansvar. For eksempel i søppelskandalen i Oslo (hvor Veireno mistet kontrakten) og da vi stilte mistillitsforslaget som felte Sylvi Listhaug som minister.

4. Ingen karrierepolitikere

På våre valglister finner du ingen karrierepolitikere. For å unngå å tiltrekke oss folk som vil bli politiker for egen vinning, har vi lave lederlønninger og ingen honorarer. Derfor har vi folkevalgte som tenker annerledes enn de etablerte partiene om det å være folkevalgt.

5. Vi er ikke til salgs

Private særinteresser kan ikke kjøpe seg innflytelse over Rødt. Derfor takket vi for eksempel nei den gangen Petter Stordalen tilbød oss pengestøtte for å skape oppmerksomhet rundt en sak han var opptatt av. Du kan stole på at vi aldri sier én ting før valget, og gjør noe helt annet etterpå.

6. Rødt utgjør en forskjell

Rødt er ofte alene om å stille de kritiske spørsmålene. Våre folkevalgte har flere ganger avslørt korrupsjon. I tillegg får vi gjennomslag for viktige saker, som flere faste ansettelser i kommunene, gratis kollektivtransport for barn, innstramming for bemanningsbransjen og tiltak mot seksuell trakassering.

Les mer…

7. En bevegelse – ikke en valgkampmaskin

Rødt tør å si det ingen andre politikere sier: De med mest makt i Norge er aldri på valg. Derfor tror vi politikk må handle om noe mer enn å velge politikere annenhvert år, hvis man virkelig skal skape forandring. Det må handle om å bygge en folkebevegelse.

Les mer…

8. Mer enn et ensaksparti

Rødt er et helhetlig politisk alternativ, med løsninger for et stort spekter av politiske saker. Våre satsningssaker er profittfri velferd, arbeidsliv, rettferdig miljøpolitikk og en solidarisk og antirasistisk kommune.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under kommunisme, Marxisme, Noreg - Norway, Politikk, samfunn og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

2 Responses to Raudt og valkamp – Kva meinar Raudt?

 1. Roger Gjerstad seier:

  Nord-Norge
  Ivar, gode venn , du skriver om Rødt sitt program:
  «Fordi felleskap fungerer :
  Samfunn bygget på samarbeid og likeverd er mer rettferdige enn samfunn basert på kapitalistisk konkurranse. I tillegg har de en sunnere og mer stabil økonomi. Derfor går vi til valg på å styrke fellesskapet. Det er i fellesskap med andre vi mennesker utvikler oss og det er i samarbeid med andre vi kan skape et bedre samfunn.»

  Jeg ønsker derfor ditt syn på at vi enda IKKE !! har jernbane fra Fauske til Kirkenes.

  Hvordan i all verden er det mulig at Rødt ikke har tatt opp en utvikling med jernbane for Nord-Norge og derfor for folk som forvalter for oss alle de enorme fiskeriressursene i all framtid ?
  Sjekk selv hvor mange mil det er fra Fauske til Kirkenes.
  Fra Fauske til Alta 44 mil og fra Alta til Kirkenes 27 mil og til sammen 72 mil.
  Oslo – Bergen er 30,6 mil., Bergen – Stockholm 72,1 mil.
  Altså det eksisterer et land med en avstand mellom Bergen og Stockhom i Finnmark uten jernbane. !!!
  Fra 1982 har de hatt jernbane i Frankrike som har kjørt 50 mil på to timer.
  I «fattiglandet» Kina har de nå tog som går 50 mil på 1- EN time.
  Hva blir konsekvensene.
  Det bygges bane på banen Bottenviken i Sverige – Narvik og til Tromsø og Det bygges den helt korte biten fra Kirkenes til banen i Finnland.
  Fiskeressursene blir slik sendt til Sverige og Finnland til stor fortjeneste for Troms-Finnmark.
  Det samme for Nordland, der banen fra Rana til Storuman på ca 19 mil og flatt land, innebærer at Sverige overtar ressursene fra Nordland, Lofoten.
  Fiskeriene i nord har vært enorme ressurser i hundreder av år ! , for noen rikinger og landet Norge og sikret viktig utenlandsk valutta.
  Litt økt temperatur i havet og produksjon av fisk og havmat eksploderer i nord.
  Fiskeriene må straks bli fellesressurser for primært denne landsdelen og for å utvikle samvirket mellom Nord-Norge , Sverige og Finnland.

  Siden De Nord-Norske fiskeriene over hundreder av år har bygget Bergen og Oslo, må særlig disse to byene sikre en- betale for en utvikling i Nord- Norge og jernbane til Bottenvikens sommervarme badevann og utvikling av fiskeforedling i disse to landenes nordområder.
  DET blir et program for virkelig likeverd og for Rødt i praksis og Rødt i Norge, Sverige og Finnland.

  Roger

 2. ivarjordre seier:

  Absolutt, heilt «på trynet» at den rike oljestaten Noreg enno IKKJE har jernbane frå Fauske til Kirkenes. Og, eg meiner også at Raudt er for lite på offensiven med dette. Det står om det i programmet vårt, men det er ikkje mykje snakka om, i alle fall ikkje her i sør. Får håpe lokalvalkampen i Nord-Noreg dreg dette fram no!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.