FY til Vy – men, BRAVO til parodikontoen @VyTravel!

Parodikontoen @VyTravel har blitt mer populær enn nye NSBs egen konto

Kategorier:Det sosiale nettetSamfunn & Transport

Illustrasjon: NRKbeta med skjermbilde fra Twitter og foto fra Vy.

Det kan raskt oppstå misforståelser når Twitter-kontoen @VyTravel har fem ganger så mange følgere som den offisielle kontoen @Vygruppen.

Vy sin generelle anbefaling til reisende er å bruke egen bil. Vår erfaring med tog og buss er at de ofte er fulle og sjelden er på tiden. ByBil kan til nød brukes.” skriver Twitter-kontoen @VyTravel som tilsynelatende ser ut til å tilhøre norges nye transportgigant Vy.

Kontoen er en parodi som ikke tilhører vy, men den surfer videre på en etablert bølge av kritikk og harselas rettet mot det nye selskapet og navnet Vy.

“Vy er på mange måter et utstillingsvindu for alt som er sykt med det norske språk og vår forvaltning”, skriver skaperen av parodikontoen til NRKbeta.

Kontrovers om navn og politikk

Da NSB og Nettbuss slo seg sammen under det nye navnet Vy vakte det reaksjoner hos mange. Opposisjonen på Stortinget var raskt ute, og Arbeiderparti-politiker Sverre Myrli kalte navnebyttet galskap. Navnebyttet ble også kilde til spekulasjoner om dette var et steg på veien til privatiseringav den norske jernbanen.

Audun Lysbakken

@audunlysbakken

But Vy?!? For et fjollete navn. Regjeringens jernbanereform går fra høydepunkt til høydepunkt. Flere direktører, mer direktørlønn og navnesnobberi. Tror passasjerene heller vil ha bedre togtilbud…

Men det er ikke bare i politikken og mediene det har gått hardt for seg. På nett og i ulike sosiale nettverk har det nye navnet møtt en jevn strøm av harselas og kritikk. De mange ordspillene nådde sin foreløpige topp 1 april.

Da vitset aktører som Språkrådet, Statens vegvesen og Oslo sporveier at de skulle få nye navn som lignet Vy eller andre selskap som Bane NOR.

Språkrådet@sprakradet

– Vårt purpose skal være å levere. Språkrådet skal være den foretrukne totalleverandøren av språkopplevelser, sier språkdirektør Åse Wetås med ettertrykk. – Det nye navnet gjør oss mer synlige og attraktive. https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt/2019/sprakradet-skifter-navn-til-ordnor/ 

Språkrådet skifter navn til OrdNOR

(1.4.19) I forbindelse med sammenslåingen av de tre skandinaviske språkrådene (Dansk sprognævn, det svenske Språkrådet og det norske Språkrådet) er…

sprakradet.no

Kult og omnikanal

Som ikke navnet og logoen har fått nok kritikk, har flere andre aspekt ved kommunikasjonen ut mot publikum vakt reaksjoner. Et eksempel er at knapper i Vys nye app ikke har tradisjonelle valgmuligheter som “OK” eller “godta” – men “Kult!”.

 Vy påpeker selv at en ikke måtte trykke på knappen hvor det står «Kult» for å lukke beskjeden. Skjermbilde fra Vys nye app.

Vy har også valgt å legge ned NSB og nettbuss sine kontoer på sosiale medier, og satser på å bygge opp helt nye kontoer på blant annet Facebook og Twitter.

Konsulentselskapet Bekk skriver at de har jobbet med NSB, Nettbuss og Snøhetta “for å levere det som kanskje er Norges første smidige merkevareendring. Hos Vy er dette teamet kjent som ‘Omnikanal’”.

Til tross for smidighet og omnikanal er det en helt annen aktør enn Vy som har stjålet showet på Twitter.

@VyTravel – i regi av Jonas

Parodikontoen @VyTravel har i skrivende stund 5 141 følgere, i motsetning til @vygruppen sine 794.

Vy har jobbet noe tid med å få verifisert sin konto og kort tid før publisering av denne saken fikk kontoen Twitters offisielle verifisert-symbol og @VyTravel byttet visningsnavn til «Vy Not Travel».

Fram til nå er det likevel @VyTravel sine sleivspark om transformasjon og ledelse i form av kommunikasjonsspråklig newspeak som har dominert på Twitter.

VyNotTravel@VyTravel

Vår kjernevirksomhet er ledelse, derfor vil vi måtte redusere ruteproduksjonen noe fremover for å å finansiere utviklingsprogram for toppledergruppen.

NRKbeta tok til Twitter for å snakke med Jonas Ali Ghanizadeh, som står bak @VyTravel. Ghanizadeh er styremedlem i Vadsø SV.

– Jeg startet kontoen mest av alt fordi jeg var overrasket over at ingen andre gjorde det, skriver Ghanizadeh som mener Vy henger etter og dermed har gjort jobben enklere.

Reaksjonene beskriver Ghanizadeh som stort sett positive, men med enkelte kritiske røster.

– Jeg regnet med at kontoen ville bli sperret eller saksøkt, men det skjedde ikke, skriver Ghanizadeh som mener det kan være fordi han konto framstår som langt mer seriøst enn Vys egen – med mindre man går inn i innholdet.

Jonas Ali Ghanizadeh Foto: Torgrim Halvari

Vy har ifølge Ghanizadeh ikke tatt kontakt.

Vy er ikke begeistret

– Dette er ikke vår konto. Den bruker vår logo blant annet, og det liker vi dårlig, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til NRKbeta.

– Han utgir seg bevisst for å være noen andre enn den han er. Der er det noen regler som man kanskje bør tenke på, sier Lundeby.

Pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby Foto: Vy

– Gjør dere noen grep eller går dere kontoen i møte?

“Det ønsker jeg ikke kommentere”, svarer Lundeby.

Balanserer på grensen

Ghanizadeh sier parodikontoen bevisst balanserer på grensen og at det er akseptabelt om noen går på limpinnen.

– Ingen henvendelser har så langt vært av en slik karakter at jeg har tenkt at de burde faktisk få hjelp av NSB. Skjer det så sender jeg en privat melding og leder dem på rett vei, skriver Ghanizadeh som ikke har konkrete planer for videre drift av kontoen.

– Jeg har ingen planer for kontoen, dette er bare gøy og jeg holder på så lenge det er artig. Mitt problem er at jeg får konstant påfyll av original Vy og generelt ledelsesbabbel. De fleste av mine tweets om ledelse er ting som er sakset direkte fra aviser/uttalelser fra ledelse eller egen erfaring.

Slik ser kontoen @VyTravel ut. Skjermbilde: twitter.com/vytravel

“Det at så mange meningsbærere og sentrale politikere faktisk tror på alt det pisspreiket jeg skriver og tar det for god fisk viser jo veldig tydelig hvor galt det faktisk er.” avslutter Ghanizadeh.

Har du trodd parodikontoen @VyTravel var en offisiell konto?

Oppdatering: Etter publisering har Ghanizadehs tilknytning til SV blitt tilføyd.

Artikkel henta frå nrkbeta.no

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Noreg - Norway, Politikk, samfunn og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.