Får partiet Raudt ei høgredreiing?

Heftig debatt om kommunisme

Moxnes på talerstolen for å få ut «kommunisme»

Men fra talerstolen på Rødts landsmøte møter Rødt-lederen mye motstand.

TOK ORDET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk selv på talerstolen i et forsøk på å få med seg partiet på å fjerne ordet kommunisme fra prinsipprogrammet. Foto: Frank Karlsen

TOK ORDET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk selv på talerstolen i et forsøk på å få med seg partiet på å fjerne ordet kommunisme fra prinsipprogrammet. Foto: Frank Karlsen

 

– Eliten bestemmer ikke

Ingrid Klein Hedlund var en av dem som tok ordet for å beholde begrepet.

Rødt skal denne helga fornye prinsipprogrammet sitt på landsmøte på Alna.

I dagens program omtales LO-topper som «pamper» og ledelsen i Arbeiderpartiet beskyldes for å bruker partiet til å holde arbeiderklassen nede. Dette har programkomiteen foreslått fjernet.

Men det meste av debatten i Rødt har gått på om begrepet «kommunisme» skal beholdes.

Flertallet i gruppa som har laget utkastet til programmet, vil ha det der, men et mindretall i prinsippkomiteen mener det bør strykes.

– Gerd liv Valla sa at dere må forandre programmet om dere skal bli spiselige. Jeg tenkte kan hun ikke melde seg inn i Rødt, så kan hun være med å påvirke? Det er vi som skal bestemme dette, ikke eliten, sa hun.

Flere nevnte også at en rekke medier nå skrev om at Rødt diskuterte kommunisme, men ikke skilte det fra undertrykkende regimer.

Moxnes på talerstolen

Partileder Bjørnar Moxnes forsøkte å få ut kommunisme-ordet allerede i 2014, men ble da stemt ned.

I dag gikk han på talerstolen for å forsøke igjen.

– Jeg gir blaffen i hva VG skriver om Rødts prinsipprogram, hva Aftenposten eller Civita mener. Det har ingen verdens ting å si for diskusjonen her i salen.

– Men jeg bryr meg om hva folk flest tenker om programmet, og om det forklarer prinsippene våre på en måte som når fram til vanlige folk. Begreper som gir gjenklang og ikke legger snubletråder for oss selv, sa han.

– Min erfaring med begrepet kommunisme er at det ofte står i veien, sa Moxnes som understreket at partiet var enige i 99 prosent av programmet og at et klasseløst samfunn var målet uansett.

– Vi kaller oss kommunister

Fra den yngste garden i partiet fikk han derimot ikke mye støtte. RU-lederen har tidligere sagt til Dagbladet at han vil beholde det.

Etter Moxnes gikk RU-delegat Ayat Majbel Saeid på talerstolen. Hun representerer Oslo studentlaget på møtet.

– Det snakkes om at det er et generasjonsskifte i Rødt, men de fleste av oss i Rød Ungdom, inkludert meg selv, kaller oss kommunister. Jeg mener vi heller skal holde hodet høyt og ta ordet tilbake. De som har meldt seg inn, har meldt seg inn på det gjeldende programmet. Sosialismen er ikke nok. Det klasseløse samfunnet er det endelige målet, sa Ayat Majbel Saeid.

Advarer mot høyredreining

På landsmøtet advares det også mot en høyredreining av Rødt.

– Et parti som kaller seg Rødt, et revolusjonært parti, skal være klar på hvem arbeiderklassen er. For partiet skal bry seg om arbeiderklassen og gå i bresjen for å få vekk kapitalismens gru, krig, imperialisme og miljøødeleggelser, sier tidligere AKP-leder Jorun Gulbrandsen (70) til Dagbladet.

Hun var leder av Arbeidernes kommunistparti fra 1997 til 2006 og sentral da partiet og den gamle valgfronten RV la ned arbeidet og dannet Rødt i 2007. Under det rekordstore landsmøtet på Alnabru i helga er hun frivillig, ikke delegat.

– Setter seg i halsen

Rødt-profil Mímir Kristjánsson støtter derimot Moxnes i spørsmålet.

– Jeg har vokst opp i en familie der alle er kommunister, for meg er dette et kjent og kjært begrep. Men vi må innse at slik er det kanskje for flere av oss i Rødt, men ikke for de fleste andre. For mange folk setter ordet «kommunisme» seg i halsen.

På landsmøtet i Rødt har imidlertid ikke partileder Bjørnar Moxnes stemmerett.

 

– Et parti som kaller seg Rødt, et revolusjonært parti, skal være klar på hvem arbeiderklassen er. For partiet skal bry seg om arbeiderklassen og gå i bresjen for å få vekk kapitalismens gru, krig, imperialisme og miljøødeleggelser, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Hun var leder av Arbeidernes kommunistparti fra 1997 til 2006 og sentral da partiet og den gamle valgfronten RV la ned arbeidet og dannet Rødt i 2007. Under det rekordstore landsmøtet på Alnabru i helga er hun frivillig, ikke delegat.

Glad for nye medlemmer

I landsmøtesalen er det mange som ikke deler Gulbrandsens fortid i ML-bevegelsen. Flere er delegat for første gang, noe medlemsutviklingen gjenspeiler.

Antallet medlemmer har økt fra 1 700 i stiftelsesåret 2007 til flere enn 8 000.

– Kjenner du igjen partiet ditt?

– Ja , det gjør jeg selvfølgelig. For det første kjenner jeg igjen veldig mange mennesker som jeg har vært i samme parti med i tiår på tiår. For det andre så mener vi jo jevnt over det samme. Dette er et veldig fint sted å være.

Partileder Bjørnar Moxnes har siden han overtok i 2012 prøvd å pusse på partiprofilen og røkte bort fra programmet formuleringer som stammer fra gamle kommunistiske doktriner.

Det nye prinsipprogrammet som Rødt-landsmøtet skal vedta på søndag, vil innebære en høyredreining for partiet, mener Gulbrandsen.

– Ja, jeg synes det. Og jeg tenker at programmet gir inntrykk av at det er så lett å få til mange ting, sier hun og sikter til den sterke vektleggingen av arbeid på Stortinget og i kommunestyrer. For den 70-årige partiveteranen er det fortsatt grasrotaktivisme som gjelder.

– Der folk er og har vansker med ting de ikke liker – der skal vi være og hjelpe til, sier hun.

– Kommunist med fryd

På spørsmål om Bjørnar Moxnes har staket ut en rett kurs for partiet, svarer hun som følger:

– Bjørnar Moxnes har vært veldig flink på Stortinget. Han er flink til å argumentere for konkrete saker, og det er bra at han sier folk er velkomne, men selv kaller jeg meg kommunist med den største fryd.

– For meg betyr kommunisme et klasseløst samfunn, «kommune-ismen» eller «få etter behov-ismen». Da kan du ikke ha kapitalisme, fortsetter hun.

– Så at ordet kommunisme ser ut til å overleve i partiprogrammet, det er du glad for?

-Det hadde vært bra, sier Gulbrandsen, som i mange år var gift med en av AKPs «sjefideologer», avdøde Tron Øgrim.

Støttes av Rød Ungdom

Også Rød Ungdom (RU) vil helst beholde ordet «kommunisme» i programmet. I det første utkastet var det heller ingen referanser til marxismen, men etter påtrykk fra blant annet RU er dette nå snart på plass igjen.

– Jeg forstår at kommunisme er et ord som mange har et anstrengt forhold til. Det forbindes jo ofte med samfunn som tar avstand fra. Men for Rød Ungdom er det viktig at det står der. Vi er uttalt marxister. Vi ønsker et kommunistisk samfunn og forstår det som et klasseløst samfunn. Det handler om å ta ordet tilbake. Det behøver ikke være assosiert med Stalin og Mao, sier leder i RU, Tobias Drevland Lund.

– Setter ordet i halsen

Rødt-profil og ordførerkandidat i Stavanger Mímir Kristjánsson mener derimot at referansen til kommunisme bør ut.

– Jeg har vokst opp i en familie der alle er kommunister, for meg er dette et kjent og kjært begrep. Men vi må innse at slik er det kanskje for flere av oss i Rødt, men ikke for de fleste andre.

– For mange folk setter ordet «kommunisme» seg i halsen. Det gjelder ikke bare for Kristin Clemet og Civita. Det gjelder også for mange som ellers er enige med Rødt og også kan slutte seg til innholdet i vår visjon, men henger seg opp i dette ordet. Spørsmålet er da hvor lenge vi skal fortsette å kalle oss det. Politikk handler om å flytte folk, og hvor lurt er det da med et begrepsapparat som nesten alle misforstår, sier Mímir Kristjánsson, ordfører-kandidat for Rødt i Stavanger.

– For fort

Det nye prinsipprogrammet fjerner flere omstridte formuleringer, som at deler av fagbevegelsen, Ap og SV styres av et «pampevelde». Men flere i partiet opplever at prosessen har gått for fort fram.

Torsdag kunne NRK fortelle at hver tredje delegat på Rødts landsmøte ville utsette de omfattende endringene i partiets prinsipprogram, men avstemningen gikk altså i partiledelsens favør.

Også Gulbrandsen mener diskusjonen har gått altfor raskt.

– Det har gått veldig, veldig fort. Jeg er aktiv i et lokallag og vi har bare hatt ett møte om alle sakene som nå er oppe. Det er frustrerende. Vi må få mer tid til å diskutere, så siste ord er ikke sagt, sier hun.

I tillegg til en generell skepsis til det hun opplever som en høyredreining i prinsipprogrammet, er hun kritisk til formuleringene som Rødt ser ut til å samle seg om når det gjelder kvinnefrigjøring og kvinnepolitikk.

– Sånn som forslaget er nå, legges det veldig stor vekt på at ting kommer av kjønnsroller i stedet for strukturer i samfunnet. Det er ikke godt nok beskrevet hvordan kvinneundertrykking er sammenvevd i et kapitalistisk system, sier hun.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Noreg - Norway, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.