Stopp intervensjonsplanane mot Venezuela!

Norge må ta avstand fra Trumps innblanding i Venezuela

Rødt tar avstand fra alle forsøk på statskupp og vestlig innblanding i Venezuela, og krever at USAs økonomiske blokade oppheves. Rødt krever at regjeringen går tydelig mot enhver intervensjon i landet og at Norge trekker seg fra sanksjonsregimet vi delvis har sluttet oss til.

USA har en lang og skammelig historie med å behandle Latin-Amerika som sin bakgård, hvor de avsetter og innsetter statsledere etter eget forgodtbefinnende. USA arbeider nå på spreng for å berede grunnen for regimeskifte i Venezuela. Når Trump og hans allierte i Latin-Amerika presenterer den venezuelanske opposisjonslederen Juan Guaidó som landets legitime president og truer med militær intervensjon, utgjør det en reell trussel om et angrep på Venezuela. Dette er i strid med internasjonal rett, kan lede til borgerkrig og utgjør en fare for hele kontinentet. De forutgående kuppforsøkene har ikke handlet om demokrati, og gjør det heller ikke nå.

Den vanskelige økonomiske situasjonen skyldes både innenrikspolitiske forhold, som regjeringen også har ansvar for, og de sterke utenlandske økonomiske sanksjons- og straffetiltakene. Sanksjoner og frysing av kontoer har kostet Venezuela 20 milliarder dollar i 2018. Sanksjonene bidrar til sult, medisinmangel og intern polarisering. USAs stadig mer aggressive politikk for å få kontroll over oljeressursene og oppnå hegemoni i Latin-Amerika, ødelegger for en forhandlet løsning på konflikten.

Alle parter i den politiske konflikten i Venezuela må få drive fredelig politisk virksomhet, og fredelige demonstrasjoner må tillates uten å bli utsatt for angrep fra noen av partene eller politistyrkene.

Uansett hva man mener om den venezuelanske regjeringen, må truslene om krig og statskupp opphøre. Like selvsagt som befolkningas rett til fritt å velge sine egne ledere, er deres rett til å bestemme sin egen framtid uten innblanding utenfra.

Veien til et fredelig, progressivt og demokratisk Venezuela går gjennom dialog, samarbeid og mer demokrati – ikke mindre. Alle trusler mot landets suverenitet må opphøre nå, inkludert de økonomiske straffetiltakene og USAs konfiskering av landets oljeselskap.

Norge må støtte opp om forsøkene på å få i stand en dialog som ivaretar landets suverenitet, som blant andre Mexico og Uruguay går i spissen for.

Uttaling frå Raudt sitt landsstyremøte 1. – 3. februar 2019

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, Latin-Amerika, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.