Stopp destabiliseringa og kuppforsøket i Venezuela!

NEI TIL KRIG I LATIN-AMERIKA

Latin-Amerikagruppene i Norge advarer mot den farlige utviklingen i Venezuela. Trusler om militær intervensjon øker muligheten for en regional konflikt. Norge må ta avstand fra dette og bidra til en fredelig og demokratisk løsning.

Fredag, 25.01.19

23. januar erklærte Juan Guaido seg selv som Venezuelas president. Donald Trump og USAs nærmeste allierte i regionen, deriblant Brasil, anerkjente umiddelbart den selverklærte presidenten. Venezuelas grunnlov åpner ikke for en slik maktovertakelse og handlingen er dermed i strid med landets grunnlov.

Donald Trump har gjentatte ganger uttrykt vilje til å bruke alle tilgjengelige midler for å fjerne den venezuelanske regjeringen. FN-paktens artikkel 2 fordømmer trusler om eller bruk av væpnet makt for å presse fram et regimeskifte i et tredjeland. Nylig bekreftet både USAs visepresident og utenriksminister at USA ikke utelukker militær intervensjon i Venezuela. Latin-Amerika har i de siste to tiårene vært preget av fredelig samarbeid, vennskapelig integrering, og en positiv sosial og økonomisk utvikling. Med dette nye forsøket på statskupp legger USA og deres allierte til rette for en stor regional konflikt med uante konsekvenser.

I tillegg til trusler om intervensjon, har USA og Europa, inkludert Norge, over lengre tid opprettholdt økonomiske sanksjoner mot Venezuela. I Vårt Land skriver doktorgradsstipendiat Even Sandvik Underlid at den vestlige sanksjonspolitikken bidrar til sult og sinne, intern polarisering og ødelegger for en forhandlet løsning på konflikten. En forhandlet løsning har vært forsøkt både i 2016 og i 2017-2018, med bidrag fra Pave Frans og den tidligere statsministeren i Spania, José Luis Zapatero. Ved begge anledninger har opposisjonen forlatt forhandlingsbordet. Etter det siste forsøket uttrykte Zapatero stor frustrasjon da opposisjonen valgte å trekke seg fra forhandlingene etter at den endelige avtalen var klar til signering.

17. januar uttalte den norske utenriksministeren at «det er viktig å unngå at situasjonen eskalerer og at befolkningen utsettes for ytterligere lidelser», samtidig sier Søreide at «Norge vil, sammen med likesinnede land, gjøre det vi kan for å bidra til at forholdene legges til rette for en fredelig løsning på konflikten». 24. januar gjentar Søreide at Norge er rede til å støtte en slik politisk prosess, dersom partene ønsker det.

Vi oppfordrer den norske regjeringen til å støtte initiativet til Uruguay og Mexico som foreslår nye forhandlinger som respekterer rettstaten og menneskerettighetene. For å legge til rette for en slik dialog, må Norge ta avstand fra USAs intervensjonisme og sanksjonspolitikk. Vi oppfordrer også det norske samfunnet til å forsvaret folkeretten og fred i Latin-Amerika.

 

Kontakt for ytterligere informasjon:

Diego Marin Rios.Organisasjons- og informasjonsmedansvarlig, +47 410 79 393,diego@lagnorge.no

Publisert første gong på: latin-amerikagruppene.no

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, Latin-Amerika, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.