FN-rapport konkluderar: Heilt nytt økonomisk system trengs!

FN-rapport: Markedet tar livet av planeten vår – på tide med et nytt økonomisk system

Publisert: 

FN-rapport tar til orde for et nytt økonomisk system for å hindre at planeten ødelegges. Bildet viser forsøpling på en strand i nærheten i Panama City.
FN-rapport tar til orde for et nytt økonomisk system for å hindre at planeten ødelegges. Bildet viser forsøpling på en strand i nærheten i Panama City. (Foto: Carlos Jasso/Reuters/NTB Scanpix)

Planeten vår sliter. Den ene vitenskapelige studien etter den andre advarer om at vi er langt over de fysiske grensene for hva planeten er i stand til å takle.

Konsekvenser er alt fra hyppigere perioder med ekstremtemperaturer og katastrofale tørkeperioder til enorme skogbranner, verdenshav kvalt av plast og økosystemer som kollapser, skriver Science Alert.

Markedskreftene tar rett og slett livet av planeten vår. I lys av dette foreslår et bakgrunnsdokument til den kommende FN-rapporten «Global Sustainable Development Report 2019» som Science Alert refererer fra, at vi må seriøst vurdere å gjøre drastiske endringer med vårt økonomiske system.

I den kommende rapporten konkluderes det med at vi er i en fase der alarmklokkene må ringe over hele planeten hvis vi skal rekke å sette i gang de tiltak som er nødvendige for å ha en sjanse til å nå 2-gradersmålet fra Paris, som vil si å hindre at gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger mer enn to grader fra førindustriell tid.

Problemet er at verdens regjeringer ikke handler før det ligger økonomisk til rette for det. Det skyldes at de økonomiske modellene som er politikernes beslutningsgrunnlag mer eller mindre ser bort fra den materielle og energimessige dimensjonen av vår økonomi, som sier at vi for lenge siden har brukt opp økosystemenes evne til å håndtere det avfallet som vårt energi- og materialforbruk skaper, heter det i rapporten.

Bare to alternativer

Med andre ord, kanskje det er på tide å godta at vi ikke på noen måte kan opprettholde endeløs økonomisk vekst på en begrenset planet, skriver Science Alert.

Håpet er at nye modeller som for eksempel «Doughnut Economics» «Post Growth Economics», «Prosperity without Growth», «Steady State Economy » og «Growth in Transition» kan bli verktøy for å skape det «gode livet» snarere enn en unnskyldning for å jage etter profitt. Science Alert konstaterer at de endringer som mange av modellene krever er skremmende, men mener at om det er noe vi mennesker har bevist så er det at vi kan oppnå store ting når alle går i samme retning.

Med tanke på hvor mye som står på spill stiller forskerne i FN-dokumentet det retoriske spørsmålet om hvorfor vi likevel venter på at markedet på en eller annen mirakuløs måte skal styre verden vekk fra en katastrofe. Markedstiltak er nemlig ikke tilstrekkelige – selv ikke høye priser på fossilt brensel, advarer forskerne i dokumentet.

Forskerne ser bare to alternativer: Enten gjennomfører vi brede og drastiske endringer eller så går verden mot en katastrofe.(Vilkår)

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Capitalism, Climate Change, Kapitalisme, Klima, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

4 Responses to FN-rapport konkluderar: Heilt nytt økonomisk system trengs!

 1. roger gjerstad seier:

  Dette endres på to måter:
  1, En enorm klassekamp mellom mennesker og mellom nasjoner. Dette siden menneskene er ekstremt fremmedgjorte i dag , gjennom å produsere ti ganger så effektivt som i 1920 men fortsatt med samme lange kollektive arbeidsdagen. Samtidig forgår unger og ungdom fanget i fengselet som heter skole med lekser og SFO kun for oppbevaring. Det er ikke tid til annen bevissthet enn å være i denne kulturen av egosentrisk forbruk, forurensing, forgifting, forsøpling, forsuring….
  Eller
  2.En kamp for øket bevissthet gjennom en aktiv kunst og kulturfront som nettopp bevirker en særlig Effektivt kommunikasjon. Skrift og lange A 4 -skriverier ER ikke effektive selv om de er på nettet og prøver å formidle et meningsinnhold.
  Mao klarte enkelt og spissformulert å si det slik: Kunst er å trekke essensen ut av virkeligheten, derfor blir kunst virkeligere enn virkeligheten.
  Nettsteder eksempelvis Steigan.no og Derimot.no hadde vært drepende uten store synlige og visuelle overskrifter, foto og bilder.

  Noen duster foreslår en ekstra ukes ferie for noen
  og for kynisk å skaffe seg stemmer fra slitne barneforeldre.
  En uke er 8 t x 5 dager = 40 timer pr foreldre.
  To timers reduksjon pr dag, dvs 6 timers dag , er 2 x 5 = 10 timer pr uke 40 timer pr mnd.

  DET hadde vært noe for barnefamiler. For dette er, EN hel mnd med 6 timers dag.
  Hadde en og hatt leksefri skole denne måneden hadde barnefamiler virkelig fått begynne å oppleve det sosiale livet og det mulige velferdssamfunnet.

  Roger

 2. roger gjerstad seier:

  I «kose»-media skriver en :
  «Den mest effektive hjernetrimmen er å lære nye ting. Og ifølge ekspertene er en aktiv hjerne en sunn hjerne.» Og » Forskning viser at hjernens evne til å endre seg avhenger av at den blir utfordret. Dette er enklest når man prøver å lære noe nytt, forklarer Anders Martin Fjell, professor ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo «.

  Dette ER slett ikke sant.
  Det som er sannheten er dessverre , at det enkleste for hjernen , er å bruke samtidskunst og bli utfordret av dette, f.es ved å lese et nytt dikt hver dag.
  Slik er vår fysiske kropp slett ikke er avhengig av å løpe maraton, men av helt enkel daglig fysisk trening av flest mulig muskler.

  Før var samfunnets fremmedgjøring religionen ( jamfør Marx ) og tro på makt-eliten.
  I dag er fremmedgjøringen å tro, at vi må arbeide i 8 timer, vi må ha lekser og vi må hate alle former for samtidskunst.

  Roger

 3. roger gjerstad seier:

  Det hevdes i bloggen : » kanskje det er på tide å godta at vi ikke på noen måte kan opprettholde endeløs økonomisk vekst på en begrenset planet, skriver Science Alert.».

  Saken er at vi kan nærmest få en » en endeløs» sosial vekst ut fra å forstå at det ikke bare gjelder et økonomisk system- markedsøkonomi-kapitalisme- men at dette ikke kan endres uten å gripe fremmedgjøringen og slik bruke de effektive virkemidlene for å gripe de kulturelle løgnene til oss-verdens elite.
  Tross alt lever og arbeider ca halvparten av verdens befolkning på ca 3 dollar om dagen og sikrer vårt forbruk, forurensing, forsøpling, forgiftig, forsuring, etc og vår egosentriske kultur og lydighet og slik nærmest og mest konkret en aksept av kulturen for at en må ha 8 timers intensiv produksjons- dag og skoler for oppbevaring og lekser og tester.
  R

 4. ivarjordre seier:

  Dette siste du skriv er meir kobla til blogginnlegget. Det med framandgjeringa er det sentrale her som den viktigaste årsaka til at mobilisering til endring er så vanskeleg å få til. Og kunstfront er klårt viktig for denne endringa, det er me begge heilt einig om, men du gløymer ein ting: Du kan ikkje berre «messe» om framangjering utan å fortelje «folket» kva framangjeringa går ut på og kva for økonomiske og politiske krefter som står bak denne grunnleggande manipuleringa. Her må me sosialistar og sosiale kommunistar koma med alternativ og dei må vera konkrete og overbevisande.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.