Slutt på norsk våpeneksport og dobbelmoral – det endar nok aldri under kapitalismen? – Del III

Norsk våpeneksport: UNICEF hardt ut mot salg til krigførende parter i Jemen

<p>MISTET FAREN: En jente fotografert etter at faren skal ha blitt drept i et luftangrep utført av koalisjonen som kriger i Jemen. Bildet er tatt i hovedstaden Sanaa i 2015.</p>

MISTET FAREN: En jente fotografert etter at faren skal ha blitt drept i et luftangrep utført av koalisjonen som kriger i Jemen. Bildet er tatt i hovedstaden Sanaa i 2015.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

 

Norges våpensalg til landene som kriger i Jemen har økt kraftig: Ledere i land som selger våpen til de krigførende partene i Jemen, bør se seg i speilet og spørre seg selv hvorfor, mener UNICEF.

Denne saken handler om:

– Jemen er det verste sted på jord, slår Geert Cappelaere fast, i et intervju med NTB.

Den saudiledede krigen mot Houthi-opprørerne i Jemen er nå inne i sitt tredje år og har kostet tusenvis av sivile livet. Sykehus og skoler er bombet i grus, det samme er vann- og elektrisitetsforsyningen.

– Vi hører ikke så mye om dette, men i Jemen dør det nå et barn hvert tiende minutt av sykdom som lett kunne ha vært behandlet, sier Cappelaere, som er UNICEFs regionsjef for Midtøsten og Nord-Afrika.

VG har denne høsten skrevet en rekke saker om norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen, spesielt til De forente arabiske emirater.

Les to av sakene her:

Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

Etter at Jemen-krigen startet ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet

På tirsdag skrev VG også at i oktober solgte Norge varer til Emiratene i kategorien «bomber, granater, torpedoer, miner, raketter og lignende krigsmateriell, samt deler dertil» for 23 millioner kroner.

Emiratene er beskyldt for grove krigsforbrytelser i Jemen.

<p>KRITISK: UNICEFs regionsjef for Midt-Østen, Geert Cappelaere under et besøk i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix</p>
KRITISK: UNICEFs regionsjef for Midt-Østen, Geert Cappelaere under et besøk i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

Spør hvorfor

På spørsmål om hva Capperlaere mener om land som eksporterer krigsmateriell til landene som kriger i Jemen, svarer UNICEFs regionsjef:

– Jeg tror du vet svaret på det spørsmålet. Om man ser hvilke konsekvenser krig har på barn, bør enhver som er direkte eller indirekte involvert se seg i speilet og spørre seg selv om hvorfor de gjør det, sier han til NTB.

– På vegne av UNICEF kan jeg bare fortelle verden hva dette innebærer for barna på bakken i Jemen, legger Cappelaere til.

SV: Uholdbart

Denne høsten har SV i Stortinget kommet med et forslag til behandling om full stans av all eksport av våpen og krigsutstyr til alle land som deltar i krigføringen i Jemen.
Etter VGs sak om økt våpeneksport tirsdag, har partileder Audun Lysbakken dette å si:

– Norge kan ikke og skal ikke eksportere våpen eller krigsutstyr til land som fører krig og bryter folkeretten. Det er helt uholdbart at eksporten øker midt i en krigssituasjon og en humanitær katastrofe, sier han til VG.

– Jemen er i en akutt humanitær katastrofe, og krigen gjør det verre. Bare i 2016 ble 683 barn drept av de krigførende parter i Jemen. Vi kan ikke risikere at Norge bidrar til å forlenge denne krigen noe lenger.

Tidligere i år tok en rekke partier på Stortinget til orde for å stoppe eksporten i uttalelser gitt til VG.

<p>FAMILIEN DREPT: En mann bærer jenta Buthaina Muhammad Mansour ut av ruinene av sitt eget hjem, etter en bombing i Sanaa i august. Angrepet drepte åtte av hennes familiemedlemmer.</p>
FAMILIEN DREPT: En mann bærer jenta Buthaina Muhammad Mansour ut av ruinene av sitt eget hjem, etter en bombing i Sanaa i august. Angrepet drepte åtte av hennes familiemedlemmer.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

UD: Ikke lisens om risikoen er uakseptabel

SV er kritiske til regjeringen i denne saken:

– Frp liker å snakke høyt imot undertrykkelse fra islamister. Men på deres vakt driver Norge med storeksport av forsvarsmateriell til islamistiske diktaturer i krig, og det har så langt vært helt greit for dem.

I september sa Fremskritspartiets Harald Tom Nesvik at Frp støtter regjeringens beslutning:

– Vi stiller oss bak vurderingene UD har gjort i denne saken. Det er de som vurderer om salget er innenfor de retningslinjer som finnes i denne typen saker, sier han

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, sa til VG tirsdag at Norge har et «strengt og omfattende regelverk» og at det innhentes blant annet såkalt myndighetsbekreftet sluttbrukerdokumentasjon, samt vurderinger fra andre kilder.

– Departementet gir ikke lisens dersom det anses å være en uakseptabel risiko for bruk i strid med den internasjonale humanitærretten, nasjonale sikkerhetsformål eller dersom eksport på annen måte er uforenlig med våre internasjonale forpliktelser, sa Andersen.

(VG/NTB)

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Kapitalisme, Noreg - Norway, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.