Høgrepopulistane sin hatretorikk – Verda er svart-kvit for dei: «Dei og Oss»

Vi som frykter Sylvi

En fellesnevner mellom Listhaug og høyrepopulistiske israelske politikere er at de ser verden i svart-hvitt.

«Europeere opplever nå den frykten som dere har opplevd i flere tiår», sier innvandringsminister Sylvi Listhaug til den israelske avisen Yediot Ahronot. Det har hun helt rett i. Jeg som israeler har i flere tiår opplevd en økende frykt for politikere som henne – populistiske politikere som bidrar til å splitte og eskalere konfliktnivået i samfunnet vi lever i. Dessverre har denne israelske trenden nå også kommet til Norge.

En fellesnevner mellom Listhaug og høyrepopulistiske israelske politikere er at de ser verden i svart-hvitt. Det er lite rom for nyanser og mangfold. Skråsikkerheten regjerer og murer bygges opp. Det er «oss og dem», «med oss eller mot oss» og ingen rom for «både og». Det scores billige politiske poeng ved å understreke forskjellene mellom ulike etniske grupper, ikke det som binder oss sammen. I en israelsk kontekst er slik retorikk en viktig komponent i bålet som holder konfliktene våre i live. Jeg vil aldri slutte å ansvarliggjøre politikere på alle sider av konflikten for det hatet som dessverre ofte eksisterer mellom folkegrupper der jeg kommer fra.

Sylvi fikk mange nye følgere i Israel etter intervjuet sitt. En stor del av de israelerne jeg kjenner elsker å få sine narrativ bekreftet av høyrepopulistiske europeiske politikere. «Hva var det vi sa», vil de si selvtilfreds «disse europeerne får endelig smake prisen for sin naivitet med innvandring og påfølgende terror». Men vit at det også finnes en annen historie, en historie om israelere som daglig kjemper mot det Sylvi og våre nåværende israelske politikere representerer. Israelere som jobber for å bringe folk sammen på tvers av konfliktlinjene, som legger vekt på vårt felles humanitet og som ser på mangfoldet i landet vårt som en styrke, ikke svakhet.

Da jeg flyttet til Norge for ni år siden lærte jeg at politikk ikke alltid må være slik den er i Israel. At det finnes politikere som faktisk kan forholde seg til kompleksitet i samfunnet uten å ty til enkel retorikk og nedsettende karakteristikker mot grupper som stod svakt i samfunnet. At det var en verdi i å stå opp for de som ikke alltid hadde den sterkeste stemmen eller de som lignet en selv. Det var en frihet å komme seg bort fra det nesten kompulsive behovet for å forklare alle samfunnsutfordringer med å trekke linjer til etnisitet, religion og rase, slik det ofte er i Israel. Med Frp i regjering begynner politikken å ligne så altfor mye på noe jeg kjenner hjemmefra. Det er ikke innvandrerne europeere bør frykte, det er den splittende og populistiske politikken, og hva den gjør med oss som samfunn.

Frå nyemeninger – dagsavisen

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Noreg - Norway, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.