FANTASTISKE RAUDT!

VALET i Noreg har gjort det utrulege: Både kommune- og fylkestingsval har «skote» partiet RAUDT til «himmels». Aldri før har partiet gjort eit slikt godt val totalt sett. Sjølv om me no «svevar» i raud lykkerus, så er det på «bakken» me høyrer heime. Det er på grunnplanet med arbeidar. Utretteleg arbeidar me med å gjera samfunnet meir rettferdig, solidarisk og sosialistisk. I lag med folket arbeidar me, i lag med folket kjempar me og i lag med folket takkar me for oppslutnaden ved dette historiske valet. No kjem den viktige prosessen med å få den politiske kampen inn i dei folkevalte organ for alvor. Til stadigheit lyt me utfordre establismentet, systempartia og kapitalen. For å klare dette trengs ikkje minst aktivismen! Bindeleddet mellom å vera representert i det borgarlege sokalla demokrati og å vera aktiv i «gata sitt parlament», er aktivismen og folkeleg kamp. Lat oss aldri gløyme å styrke det. Gløymer me det – sviktar me eit revolusjonært parti og ein idè!

Nedover i dette innlegget så langt auga og tåmodet rekk, er det dømer på Raudt sin utrulege framgang. Nederst og i artiklane ulike grafar. God lesning:

I Kragerø enda Raudt opp med eit resultat på fantastiske 16,4 % (+ 9,1) og Charlotte Therkelsen kan verte byens neste ordførar. Gratulerar!

Charlotte kan bli Kragerøs nye ordfører

– Du snakker med verdens lykkeligste person.

TOPPVALG:

TOPPVALG: Rødts Charlotte Therkelsen jubelr over partiets strålende kommunevalg. Foto: Arkivfoto

Det sier 1. kandidat for Rødt i Kragerø, Charlotte Therkelsen Sætersdal til Varden mandag kveld.

Årsaken til den gode stemningen er at Rødt har gjort tidenes valg i kystkommunen, og at de nå er Kragerøs nest største parti.

– Det er helt utrolig. Fantastisk morsomt, fortsetter Therkelsen Sætersdal.

Skolestruktur

– Hva tror du er årsaken til det gode valget?

– Først og fremst god og hard jobbing av en fantastisk gjeng i mange år. Før dette valget har vi vært tydelige i saken om skolestruktur, og det tror jeg mange har vært positive til, sier hun.

Samarbeid

Allerede tirsdag vil Rødt gå i dialog med SV for et samarbeid. Også samtaler med Ap er mulig, ifølge Rødt-lederen.

– Vi har før valget fått indikasjoner fra mulige samarbeidspartier om at de vil støtte at vi får ordføreren hvis vi gjør et godt valg. Det er det en god mulighet for nå, sier Therkelsen Sætersdal.

————————————————————————–

Det er en raud vind over Nord-Noreg. Raudt får 11,7 % (+2,5) i Vefsn, 9,9 % (+3,3) i Vågan og imponerende 10,4 % (+4) i Bodø. Dessutan får Raudt 5,2% (+1,5) i Nordland fylke. Eit fantastisk fylke!

– Rødt står for det de sier uansett hva som skjer rundt dem. Når det er kaos og bråk i de andre partiene, står Rødt frem som et fornuftig og sterkt parti, i tillegg til denne vaktbikkjefunksjonen, sier politisk kommentator i Avisa Nordland, Stein Sneve.

Rødt fester grepet i Nord-Norge

Rødt er fjerde største parti i Bodø, og tredje største i Tromsø. Hva gjør de blodrøde riktig i landsdelen?

Svein Olsen fra Rødt

Svein Olsen fra Rødt er godt fornøyd med årets fremgang.

Foto: Sigurd Steinum/NRK

Byline Katrine Olsen Sørgård

Journalist 

Bylinebilde Barbro Andersen

Journalist 

www.nrk.no

Etter et valg hvor det kan synes som om bare i underkant av 60 prosent av den norske, stemmeberettige befolkning har deltatt, er forbi. En tid med planlegging og diskusjon ligger foran politikerne nå, når nye allianser skal dannes.

Med nedgang blant annet for Fremskrittspartiet i årets valg, finner vi blant valgets vinnere partiet Rødt. I Nordland fylkeshovedstad, Bodø, er partiet nå tredje størst, også i Tromsø troner partiet på tredjeplass.

Vaktbikkja Rødt

– Det som hjelper Rødt frem, særlig i Tromsø, er at Arbeiderpartiet har snublet. Situasjonen er kanskje ikke helt det samme i Bodø, men her har Rødt vært ekstremt tydelig i opposisjon og en sterk kritiker, sier politisk kommentator i NRK, Eivind Undrum Jacobsen.

Jacobsen mener partiet har vært med på å avsløre hvordan makteliten styrer i Bodø, og at Rødt på den måten skjøtter sin rolle som vaktbikkje.

Valgdeltakelsen i Nordland er langt lavere enn ved forrige kommune- og fylkestingsvalg. Når 99 prosent av stemmene er talt opp, er det bare 59,3 prosent av de stemmeberettigede som avga stemme ved kommunevalget.

Men de som stemte, har i flere tilfeller enn tidligere stemt Rødt.

Fornøyd med valgresultatet

På tampen av valgvaken natt til tirsdag, jublet Rødt-topp Svein Olsen for det han mener for et utrolig godt resultat.

– Spesielt i kommunene hvor vi stiller liste og på fylkesnivå hvor vi akkurat nå er inne med tre. I Bodø ser det også veldig bra ut, rundt ti prosent er noe vi bare kunne drømt om, sier Rødt-topp Svein Olsen.

Politisk kommentator i Avisa Nordland, Stein Sneve, mener Rødt er et parti som scorer høyt i Nord-Norge, fordi de er klare i talen og rak i ryggen.

– Rødt står for det de sier uansett hva som skjer rundt dem. Når det er kaos og bråk i de andre partiene, står Rødt frem som et fornuftig og sterkt parti, i tillegg til denne vaktbikkjefunksjonen, sier Sneve.

– Flere proteststemmer

Det virker som om Rødt i nord holder seg sterkt i kommuner de tradisjonelt gjør det godt i.

– Vi har noen Rødt-bastioner i Nordland, blant annet Alstahaug, Vågan, Bodø, Narvik og Vefsn. Rødt går frem i de fleste kommunene her, sier Undrum Jacobsen.

Rødt har stilt liste i elleve av Nordlands 44 kommuner. I fylkesvalget ligger partiet med rundt fem prosent oppslutning.

– Og her er det nok snakk om en større andel proteststemmer enn på fylkestingsvalget. På fylkesnivå og ved stortingsvalg, gjør aldri Rødt det så sterkt som de gjør det nå i kommunevalget, sier Sneve.

Slik er valgresultatet i Bodø:

Arbeiderpartiet – 30,3
SV – 3,8
Rødt – 10,4
Senterpartiet – 3,3
KrF – 2,6
MDG – 2,8
Venstre – 3,2
Høyre – 33,8
FrP – 9,5

Fra valgnatta i Nordland etter at 80 prosent av stemmene er talt opp i Bodø.

———————————————————————————

I Tromsø fekk Raudt eit fantastisk resultat på  15,1 % (+ 7,9) og Jens Ingvald Olsen kan verte byens neste ordførar. Gratulerar!

Rødt valgskred: – Tromsøværingene har tatt oss på alvor

Befolkningen i Tromsø har talt: De borgerlige partiene må gi fra seg styringen i kommunen.

Nytt regime
Jens Ingvald Olsen (Rødt, i midten) kan smile, omringet av sine mektige kvinner, Ingrid Kielland (SV) på hans høyre side og Kristin Røymo (Ap) på hans venstre side.

Foto: Sander Edvardsen / NRK

Petter Strøm

Journalist 

www.nrk.no

– Det føles veldig godt. Har vært målet vårt å gjøre det så godt som mulig. Prognosene har pekt i riktig retning. Vi har jobbet i mange år. Mange har ikke tatt oss så alvorlig som befolkningen i Tromsø har gjort, sier Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat i Tromsø

For fire år siden knuste Høyre til i Tromsø, og endte opp med 36 prosent av stemmene. Fire år senere er situasjonen en helt annen i «Nordens Paris».

Når 81,7 prosent av stemmene er talt opp, stikker Arbeiderpartiet av med 29,9 prosent av stemmene, men den store valgvinneren er likevel partiet Rødt.

Så langt i opptellingen står de igjen med en oppslutning på 15,1 prosent, en økning med 7,9 prosentpoeng fra valget i 2011.

Vi ska bruke makta vi får til det beste for folket. Dette er en tillitserklæring som vi aldri har sett før, og vi tar det på største alvor, sier Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat.

Det store spørsmålet nå er hvordan ansvaret i kommunen skal fordeles. Rødt er veldig interessert i å få Olsen som ordfører. Arbeiderpartiet vil gjerne ha deres kandidat, Jarle Aarbakke, i den samme rollen.

Samarbeidspartiene ønsker ikke byråd

Dersom Arbeiderpartiet går sammen med Rødt, SV og Miljøpartiet de Grønne, vil partiene ha totalt 25 representanter i kommunestyret, av totalt 43.

Men de røde partiene er ikke bare uenige om hvem som skal bli ordfører. Det er flere politiske spørsmål de foreløpig ikke har klart enes om.

Både SV og Rødt ønsker å gå bort fra dagens styresett, parlamentarismen.

– Vi er tydelige på at vi ikke ønsker å bli en del av et byråd, sier ordførerkandidaten til SV, Ingrid Kielland, til NRK.

Også Rødt er klar på at de ikke ønsker å være en del av et byråd, men partiet kan gjerne støtte et mindretallsbyråd når sakene havner i kommunestyret.

Også har du saken om Kvaløyforbindelsen. Skal den legges i tunnel fra Sør-Tromsøya til Håkøya, eller i bru fra Langnes til Kvaløysletta?

– Vi skal nå danne byråd sammen med Rødt og SV. Det blir spennende, og de neste dagene skal vi diskutere både prinsipper og saker. Men i utgangspunktet har vi et felles grunnlag som ligger der, og vi har hatt et veldig konstruktivt samarbeid lenge, sier Kristin Røymo (Ap), som ser ut til å bli kommunens nye byrådsleder.

Byrådslederkandidat, Kristin Røymo (Ap), og ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen (Rødt) har fortsatt flere saker de må diskutere.

– Lykke til

Partiene som har sittet i byråd i fire år, Venstre, Frp og Høyre, tok nederlaget med fatning.

– Vi ligger an til å gjøre vårt beste valg siden 80-tallet. Samtidig er det nok flere faktorer som gjør at det borgerlige styre må gi fra seg makten: For det første har Høyre i Tromsø gått kraftig tilbake. Samtidig er det en politisk vind som blåser mot venstresiden, der de borgerlige partiene taper terreng over nesten hele landet, sier Venstres Jonas Stein.

Frps ordførerkandidat, Anni Skogman, var skuffet over resultatet.

– Jeg har vært optimist helt til for en halvtime siden, da jeg forsto hvordan det gikk. Nå er det bare å ønske valgvinnerne lykke til. Vi har selv sittet i byråd, og vet hvor krevende det er.

Høyre, som gjorde et historisk valg i Tromsø for fire år siden, går tilbake 15,8 prosentpoeng.

– Vi har falt drastisk. Samtidig synes jeg vi har fått til en god valgkamp, og er stolt over den valgkampen vi har gjort, sier Høyres ordførerkandidat, Kristian Støback Wilhelmsen.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) var svært skuffet mandag kveld.

– Det er bare å erkjenne nederlaget, de rød-røde har vunnet i Tromsø, sier han.

– Hva gikk galt?

Det som skjedde i januar har svekket oss, uten tvil. Et parti som ikke har orden i egne rekker kan ikke regne med at velgerne støtter opp.

– Hva nå?

– Nå blir det rødt-rødt styre i byen. Høyre skal jobbe hardt for å følge opp det vi har gått til valg på, som Tromsøbadet og Kvaløyaforbindelsen. Og så kommer vi sterkt tilbake ved neste valg (Ha, ha, ha! red.).

—————————————————————-

Heile landet

(prognose)

Arbeidarpartiet 33.6% 0,4 ▲, Høgre 23.5% 4,1 ▼, Framstegspartiet 10.3% 1,5 ▼, Senterpartiet 8.0% 1,6 ▲, Kristeleg Folkeparti, 5.6% 0,3 ▼, Miljøpartiet Dei Grøne 5.0% 3,8 ▲, Venstre, 4.9% 0,7 ▼, Sosialistisk Venstreparti, 4.0% 0,3 ▼, Raudt 2.2% 0,4 ▲

Slik ville Stortinget sett ut

Seter
170

AP 63 ▲8, H 40 ▼8, FRP 18 ▼11, SP 16 ▲8, MDG 9 ▲8, SV 2 ▼5, RAUDT 1 ▲1, KRF 10, V 9, 921

————————————————–

Kommunestyrevalet i Oslo

Arbeidarpartiet 32.0% 1,3 ▼, Høgre 31.8% 3,7 ▼, Venstre 6.9% 1,3 ▼, Framstegspartiet 6.0% 1 ▼, Kristeleg Folkeparti 2.4% , Miljøpartiet Dei Grøne 8.1% 5,7 ▲, Sosialistisk Venstreparti 5.4% 0,9 ▼,  Raudt 5.0% 1,4 ▲

Her er «blokkene» med 26 til venstresida og 28 til høgresida, MDG vert på vippen med sine 5 repr. Nåde dei om dei vel den blå-gule-svarte sida. Dei er truande til det, men då set me dei på «lista»!

————————————————–

TROMS

RØDT

6,1%

+2,6%

SOSIALISTISK VENSTREPARTI
5,9%
+0,5%
ARBEIDERPARTIET
32,8%
+1,8%
SENTERPARTIET
10,1%
+1,6%
MILJØPARTIET DE GRØNNE
4,0%
+2,7%
VENSTRE
4,8%
+0,7%
KRISTELIG FOLKEPARTI
4,1%
+0,2%
HØYRE
17,1%
-6,4%
FREMSKRITTSPARTIET
13,2%
-2,3%

————————————————–

NORDLAND

RØDT

5,2%

+1,5%

SOSIALISTISK VENSTREPARTI
5,3%
+0,1%
ARBEIDERPARTIET
36,0%
+0,4%
SENTERPARTIET
9,8%
+2%
MILJØPARTIET DE GRØNNE
3,2%
+2,3%
VENSTRE
3,6%
-0,4%
KRISTELIG FOLKEPARTI
3,3%
-0,3%
HØYRE
19,7%
-1,5%
FREMSKRITTSPARTIET
10,7%
-4,6%

————————————————–

HORDALAND

RØDT

1,6%

-0,3%

I fylkestinget i Hordaland har Raudt fenge inn 1 repr. Det er Solbjørg Marjala. Gratulerar og lykke til!

SOSIALISTISK VENSTREPARTI
5,0%
+1%
ARBEIDERPARTIET
33,2%
+5,4%
SENTERPARTIET
6,3%
+1,2%
MILJØPARTIET DE GRØNNE
5,5%
+3,9%
VENSTRE
4,9%
-1,5%
KRISTELIG FOLKEPARTI
7,3%
-0,8%
HØYRE
21,1%
-7,5%
FREMSKRITTSPARTIET
12,1%
-2%

————————————————–

BERGEN

ARBEIDERPARTIET
37,8%
+9%
HØYRE
22,1%
-12,8%
FREMSKRITTSPARTIET
8,7%
-1,7%
MILJØPARTIET DE GRØNNE
6,0%
+4,1%
SOSIALISTISK VENSTREPARTI
7,0%
+2,6%
KRISTELIG FOLKEPARTI
6,0%
+0,4%
VENSTRE
5,5%
-1,5%
SENTERPARTIET
2,0%
+0,6%
RØDT

2,3%

-0,9%

Diverre går Raudt nesten 1 prosentpoeng attende i Bergen, men held på sine 2 repr. Sofie Marhaug og Torstein Dahle.

————————————————-

Til slutt ein artig sak frå min fødekommune Granvin. Der har Raudt fenge stemmer utan å stille liste, med ein oppslutnad på 2,1%. Slå den! Elles har bøndene slått til att, bondekupp med SP på trona med heile 5 repr!!!

GRANVIN

SENTERPARTIET
36,1%
+6,1%
ARBEIDERPARTIET
18,4%
+9,7%
HØYRE
12,2%
-1,1%
VENSTRE
10,1%
-18,8%
SOSIALISTISK VENSTREPARTI
6,4%
+2,4%
MILJØPARTIET DE GRØNNE
5,7%
+4,4%
FREMSKRITTSPARTIET
5,1%
-4,1%
KRISTELIG FOLKEPARTI
2,3%
-0,1%
RØDT

2,1%

+0,5%

Korleis dette har gått føre seg er det truleg nokon som lurar på? Det er også andre på denne oversikta som ikkje stilte liste OG at Fylkeslistene finns, også i Granvin. Og bra er det! Her byrjar kanskje revolusjonen! GOD KAMP!

Ivar Jørdre

Kjelder: http://www.bt.no/spesial/valgnatt2015/, http://www.ba.no/valg2015/, NTBvalggraf2015, http://rødt.no/bergen/valg-2015/ og http://rødt.no/valg2015/

Advertisements

About ivarjordre

painter, aktivist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Noreg - Norway og merkt , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s