Anerkjenn staten Palestina!

Tora Finne, Raudt Bergen sin appell 17/6-15

Tora Finne-Palestina appell 17.06.15Foto: Torill Frøise

Hva er det Mellomkirkelig råd har forstått, men ikke Norge? Hva er det Vatikanstaten vil gjøre, som ikke Norge vil? Hva er det Sverige og 134 andre land i verden har gjort, men ikke Norge? Hva er det Frankrike, Storbritannia, Spania og Irland har forstått som norske stortingspolitikere ikke vil forstå. Hva er det 70 % av medlemslandene i FN våger, men ikke Norge. Hvorfor våger ikke det norske Stortinget å ta skrittet.

Hvor mange år skal palestinerne måtte vente? Hvor mange flere skal fengsles for motstand mot okkupasjonen, hvor mange flere skal miste hjemmene sine. Hvor mange flere skal stenges inne bak en mur som skiller dem fra skole, arbeidsplass, jorden de dyrker? Hvor mange dager, hvor mange år skal palestinere enda måtte tåle trakassering på sjekkpunkt?

Hvor mange skal måtte dø før det norske stortinget våger si: Nok er nok. Vi skal ikke tåle mer av dette. Okkupasjonen må ta slutt. Palestinere må få fulle nasjonale rettigheter. Palestinere må få retten til å leve et verdig liv. Vi anerkjenner staten Palestina.

Staten Palestina kan ikke anerkjennes fordi den ikke har fastlagte grenser, blir det sagt. Og vi spør: hva er grensene til staten Israel? Grensene etter FN sitt delingsforslag fra 1947? Grensene før krigen i 1967? Eller det som synes å være grensene i dag, der største delen av det som etter FN sitt delingsforslag for lengst er innlemmet i den israelske staten. Sannheten er at staten Israel for lengst har gjort en hver tanke om to stater side ved side umulig. I dag handler det om én stat med like rettigheter for alle. Men staten Israel er i dag ikke en stat som behandler alle innbyggere likt. Staten Israel anno 2015 driver forskjellsbehandling på grunnlag av religiøs tilknytning.

Kravet om anerkjennelse av en palestinsk stat vil derfor og være et krav om en stat med like rettigheter for alle, en stat der demokratiet omfatter alle, ikke bare en gruppe. Et krav om en stat som kan kalles demokratisk.

I 2011 stemte Norge for at Palestina skulle få observatørstatus i FN. Den palestinske representasjonen i Norge er blitt oppgradert til ambassade. Norske myndigheter har begynt å bruke betegnelsen Palestina om Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem og Gaza. En norsk anerkjennelse av staten Palestina ville være en naturlig fortsettelse av dette. Men i juni 2015 var det norske stortinget for feig til å ta dette steget. Det skal vi aldri la dem få fred for. .

Advertisements

About ivarjordre

painter, aktivist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Palestina, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.