Indonesia planlegg å avrette 11 narkodømte fangar

Blant dei elleve er det narkotikasmuglarar frå Frankrike, Brasil, Nigeria, Ghana, Filippinane og Australia. Fangane skal etter planen skytast seinare denne månaden. Men det dreg ut. No er me over midten av mars, to veker etter att artiklane under var skrevne. Faren er langt frå over likevel. Det er truleg for tida eit veldig diplomatisk spel på gong mellom dei involverte landa og Indonesia. Førebels ingen teikn frå presidenten si side på stopp i galskapen. Og skuffande 70 prosent av indonesarane er for dødsstraff, i alle fall i følgje nokre målingar. Den konservative australske statsministeren Tony Abbott «dreit på draget», for å seie det slik, når han byrja å samanlikne gode tenester ved den hjelpa Australia gav Aceh etter sunamien i 2004, med at no måtte Indonesia vise det same «gode» med dei dødsdømte. Dette utspelet, til tross for statsministeren sine forsøk på beklaging og dårleg samanlikning, har ikkje gjort tilhøvet noko særleg godt for å seie det mildt. Eit tilhøve som er på det lågaste på årtider. Når det gjeld dei andre dødsdømde så er Brasil ved president Dilma Rousseff i harnisk og har trekt attende ambassadøren frå Jakarta etter at ein brasilianar vart skoten blant dei 6 dødsdømde i januar. Dei andre landa er og på banen med diplomatiske trusslar. Så får me sjå kva som vert utfallet av dette «dødsspelet» som no går føre seg i dette tropelandet!

 

Indonesia klare til henrettelser av dødsdømte

Ti av de elleve var i går (4.mars) overført til fangeøya Nusakambangan, hvor Indonesia henretter dødsdømte, og overføringen skjedde under strenge sikkerhetstiltak.

Ifølge indonesiske medier og talsmenn for riksadvokaten og justisdepartementet pågår forberedelsene for fullt, blant annet ved skytetrening for dem som skal gjennomføre henrettelsene.

Hver eksekusjonspelotong vil bestå av 12 politifolk under ledelse av en politioffiser, hentet fra eliteenheter i den nasjonale politistyrken. Hver av politifolkene får rundt 600 kroner i ekstrabetaling.

Fikk besøk av familiene
Den planlagte henrettelsen av de australske statsborgerne Andrew Chan og Myuran Sukumaran har skapt storm i Australia.

De to fikk mandag for første gang besøk av sine familier etter at de ble overført til fangeøya, som ligger rett sør for øya Jawa.

– Vi vil se ham for å fortelle at vi elsker ham, sa Chans mor og bror før de ble bragt med ferge de 400 metrene over til fangeøya.

Øya har syv fengsler, ett spesielt for terrordømte. I ett av fengslene skal de dødsdømte tilbringe sine siste dager i enecelle før henrettelsen.

 Australia ber om nåde

Australias statsminister Tony Abbott har gjentatte ganger forsøkt å få Indonesias president Joko Widodo til å benåde de to. Presidenten avslo 15. januar benådningssøknaden.

– Når jeg avslo å benåde dem vurderte jeg hvor mye narkotika som ble smuglet. Domstolene har dømt dem og jeg kan ikke gjøre noen forskjell på ulike land, sa president Widodo til avisen Sydney Morning Harald.

– Millioner av australiere er opprørt, sa statsminister Abbott til australske medier i går. Han vil likevel ikke gi sine landsmenn falske forhåpninger, siden Indonesia i januar henrettet syv narkotikadømte, av dem flere utlendinger.

Meningsmålinger viser at mer enn 70 prosent av befolkningen i Indonesia er tilhengere av dødsstraff.

Appell fra FNs generalsekretær
FNs generalsekretær Ban Ki-moon har også appellert til Indonesias president om å benåde de dødsdømte.

Presidenten har gjort det klart at han ikke akter å benåde narkotikasmuglere som påfører Indonesia stor skade og mange dødsfall.

– Vi vil sende et tydelig signal til narkotikasmuglere om at Indonesia reagerer hardt. En av konsekvensene er henrettelse, hvis vedkommende blir dømt til døden av en domstol, sa presidenten i et intervju med Al Jazeera sist lørdag.

Også diplomater fra de øvrige utlendingens hjemland har forsøkt å få Indonesias president til å benåde de dømte.

Indonesias riksadvokat ga fredag ordre om at  henrettelsene skal utsettes på ubestemt tid. Årsaken er at  helsetilstanden til en brasiliansk dødsdømt skal vurderes av en domstol, etter at eksperter har vurdert ham som paranoid schizofren. En filippinsk kvinne skal også få sin sak vurdert av landets høyesterett i løpet av denne uken.

Ni australiere arrestert og dømt
De to australierne tilhører en gruppe kalt «Bali nine». Gruppen planla å smugle heroin fra Indonesia til Australia. De ni ble arrestert på Bali i april 2005 etter at Australias føderale politi bragte et tips fra faren til en av de ni videre til politiet i Indonesia. Faren ønsket at politiet skulle gripe inn og advare og skremme sønnen.

Tipset førte til at to av de ni ble dømt til døden, seks til livstids fengsel og den eneste kvinnen til 20 års fengsel. I en tidligere rettsrunde ble seks dømt til døden.

– De kan like gjerne føre meg ut bakveien og henrette meg også, sa en av de livstidsdømte til avisen The Guardian sist uke.

Ledelsen for det føderale politiet i Australia har fått skarp kritikk for at de bragte tipset videre til Indonesia uten å be om garanti om at ingen skulle dømmes til døden.

Indonesia populært feriemål
Indonesia er et populært feriemål for mange australiere, som et av de nærmeste nabolandene. Flere ledende politikere har advart om at en henrettelse av de to australierne vil få konsekvenser for turisttrafikken og for samarbeidet mellom de to landene.

Også Australias omfattende bistand til Indonesia etter tsunamikatastrofen for ti år siden har vært brukt som argument for at Indonesia må vise nåde til de dødsdømte.

I sine ti år i fengsel har Andrew Chan og Myuran Sukumaran engasjert seg for sine medfanger. I en tidligere ankesak fikk de de beste skussmål fra fengselsdirektøren, som bekreftet at de to både angret og hadde forbedret seg, og at de gjorde en stor innsats for andre innsatte.

Forbereder massehenrettelse
Mens diplomater og politikere arbeider for å få stanset henrettelsene, går forberedelsene for massehenrettelsene for fullt. Henrettelsen vil skje på en lysning i jungelen, uten innsyn fra utenforstående. De dømte blir vekket tidlig om morgenen og deretter ført til retterstedet.

Indonesia hadde et opphold i henrettelser frem til i januar. I landets fengsler sitter ytterligere et femtitalls fanger som er dømt til døden for narkotikasmugling. Menneskerettighetsaktivister frykter at også disse vil bli henrettet hvis massehenrettelsen blir gjennomført som planlagt.

The Guardian har snakket med en politimann som har deltatt på flere tidligere henrettelser.

– Den mentale belastningen er størst for de politifolkene som har nærkontakt med de dømte, og som binder dem fast til en påle slik at de ikke kan røre seg.

– Jeg beklager, jeg bare gjør min jobb, er alt jeg sier til dem, forteller politimannen.

Han forteller at politifolkene slipper å delta i mer enn 2-3 henrettelser, for at belastningen ikke skal bli for stor.

Skarpe skudd bare i tre rifler
Det er bare tre av de tolv politifolkene som får utlevert rifler med skarp ammunisjon, slik at ingen skal vite hvem som egentlig tar livet av de dødsdømte. Skuddene rettes mot hjertet, som er markert med tusj på de dømtes hvite kjortel.

The Guardian har også oppsummert fremgangsmåten for en henrettelse:

  • Den dødsdømte skal få beskjed 72 timer før henrettelsen.
  • Hvis en dødsdømt er gravid, skal henrettelsen først skje 40 dager etter fødselen.
  • Den dømte kan få et bind rundt øynene hvis han ønsker det.
  • Den dømte kan velge mellom å stå, sitte på kne eller sitte under henrettelsen.
  • Hvis den dømte ikke blir drept av skuddene, skal politioffiseren som har kommandoen, skyte den dømte i hodet.

Strid om dødsdømte: Indonesia avviser fangeutveksling med Australia

This combo shows photos taken between 13AFPNi australiere ble i april 2005 arrestert i Indonesia og dømt for smugling av åtte kilo heroin. To ble dømt til døden, seks til livsvarig fengsel og en til 20 års fengsel.

Indonesisk UD sier det er uaktuelt å utlevere to dødsdømte australiere i en fangeutveksling.

De to australierne er dømt til døden for narkotikasmugling, og ble onsdag flyttet til en fengselsøy der henrettelsen trolig vil finne sted en av de kommende dagene.

– De dødsdømtes straff skal fortsatt fullbyrdes, i tråd med presidentens ønske, sier sikkerhetsminister Tedjo Edhy Purdijatno.

Australias utenriksminister Julie Bishop har foreslått en fangeutveksling for å stanse henrettelsen, men Indonesias viseutenriksminister Abdurrahman Mohammad Fachir sier det ikke lar seg gjøre.

– Indonesia har ikke juridiske rammer for å utveksle fanger med Australia, sier Fachir til MetroTV.

Aftenposten/NTB

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Asia, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.