Mexico i brann

Den som tier....

Den som tier….

Av Ingrid Fadnes
Kronikk på trykk i Vårt Land 5. november og på latin-amerikagruppene.no

Menneskerettighetsbruddene kommer som perler på en snor i Mexico. I september forsvant 43 ungdommer etter at politiet tok dem med seg fra en demonstrasjon. Siden har ingen sett dem. Utenriksminister Brende bør gå i spissen for en internasjonal fordømmelse av systematiske menneskerettighetsbrudd og straffefrihet i Mexico. Den som tier, samtykker.

De savnede ungdommene er studenter ved lærerskolen Ayotzinapa i delstaten Guerrero. Internatskolen er en av flere som er rammet av kutt i statlig støtte. De fleste kommer fra fattige urfolksområder og marginaliserte familier. Den 26. september gjennomførte lærerstudentene en aksjon i byen Iguala for å samle inn penger til skolen. Aksjonen skulle ikke gå slik de hadde håpa.

Aksjonen ble angrepet av lokalt politi som sammen med maskerte menn fra Guerrero Unido, en av de kriminelle gruppene i delstaten, åpnet ild mot studentene. Studentene Daniel Solís Gallardo og Julio César Ramírez ble drept på stedet av skuddene. Dagen etter ble Julio César Mondragón, førsteårsstudent på lærerhøyskolen, funnet drept. Ansiktet hans var flådd, og viste tegn til en brutal og bestialsk behandling. Flere ble skadet og tre andre drept i angrepet. Politiet tok med seg 43 studenter som fremdeles er savnet.

Kravet om å få de 43 tilbake er høylytt og har ført til de største demonstrasjonene i Mexico på flere år. Aksjoner i form av demonstrasjoner, blokader og innsamling til studentene og familiene holder fram. Også internasjonalt har solidaritetserklæringene vært mange, men den norske regjering tier.

Hvem er i massegravene?

”Mexico er en gigantisk massegrav, kontrollert av en narkostat” skrev det uavhengige journalistkollektivet Subversiones fra Mexico etter å ha intervjuet Don Mario, faren til en av de savnede studentene. Han har fremdeles håp om å finne igjen sønnen sin. På leting etter de savnede studentene dukker massegrav etter massegrav opp, men ingen av kroppene som har blitt funnet så langt tilhører noen av de 43 studentene. Hvem er de da?

Funnene av stadig nye massegraver er bare toppen av isfjellet. Siden 2001 har over 60 000 mistet livet og over 30 000 forsvinninger har blitt dokumentert. Trolig er tallene enda høyere. Et ukjent antall drepte er sivile som havner i kryssild mellom militæret, politi og narkotikakarteller. Hendelsen i Iguala illustrerer det den mexicanske regjeringen lenge har slitt med å holde skjult; sammenkoblingen mellom politikere, politiet, militæret og kriminelle grupper.

Kontroll og maktspill

Per i dag er det minst 88 kriminelle «organisasjoner» i Mexico som kontrollerer kjøp og salg av dop, med en årlig fortjeneste på rundt 39 milliarder dollar. Den økonomiske og politiske makta som ligger i denne fortjenesten har gitt de omfattende kontroll over territorier, mennesker og ”demokratiske” institusjoner. Resultatet er voldsutøvelse, korrupsjon og statlig sammenblanding med kriminelle grupper. Regjeringen gir ingen forklaring til de pårørende om hvor studentene er, til tross for at det var mexicansk politi som tok dem med seg natta 26. september. For den mexicanske regjeringa veier de politiske kostnadene tyngre enn rettferdighet.

Vi vil ha dem i live

I etterkant av massakren undertegnet flere organisasjoner og akademikere i Norge et opprop hvor vi krever at de forsvunne studentene kommer tilbake i live, at saken etterforskes, og at de ansvarlige stilles for retten. Både de ansvarlige innenfor politiet og den kriminelle gruppen Guerrero Unido. Vi krever at lokale politikeres innblanding i saken etterforskes. Dette gjelder spesielt Igualas ordfører José Luis Abaraca, som har forsvunnet etter saken.

Uten internasjonalt press vil forfølgelsen, bortføringen og fengslingen av studenter, urfolk og sosiale bevegelser fortsette. Menneskerettighetsorganisasjoner har lenge kunnet dokumentere arrestasjoner, forsvinninger og drap på journalister og aktivister som er politisk motivert.

Hvis Norges uttalte mål om menneskerettigheter og ytringsfrihet skal være noe mer enn et sett med tomme ord uten innhold må norske myndigheter ta det diplomatiske bladet fra munnen. Utenriksminister Brende må stille krav til den mexicanske regjeringen om stans av all forfølgelse av studenter, urfolk og sosiale bevegelser i Mexico. Familiene og studentene må bli hørt. Levende ble de tatt og levende vil vi ha dem tilbake.

Dagsavisen publiserte en dobbelsidig sak om protestene etter studentdrapene i Mexico 12. november. Saken kan du lese her: www.dagsavisen.no

Blogga på nytt med tillating frå Ingrid Fadnes, Utekoordinator for Solidaritetsbrigadane,     Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG Norge)

———————————————————————-

Meksikanere krever svar

Mexicos president Enrique Peña Nieto står overfor den verste krisa hittil i sin presidentperiode. Protestbølgen etter at 43 studentene i september ble bortført, og antakelig drept, har kastet et skarpt lys over et korrupt system, med tette bånd mellom den politiske eliten og kriminelle grupper.

Torsdag 20. november demonstrerte hundretusener mot det de ser som et brutalt, autoritært og korrupt statsapparat. Fredag varslet Peña Nieto at han vil sette inn tiltak raskt for å modernisere det juridiske systemet. Samtidig lovet USA å bidra med 68 millioner dollar for å bedre Mexicos rettsvesen.

Ingen narkokrig

Benedicte Bull ved Senter for Utvikling og Miljø (Sum) ved Universitetet i Oslo tilbakeviser bildet av at det først og fremst er narkokartellene som har skylden for alle drapene og forsvinningene.

– Vi snakker om et elitistisk og korrupt politisk, økonomisk og sosialt system, med systematisk undertrykking og ekskludering av store grupper. Kriminelle organisasjoner har sitt utgangspunkt i det politiske miljøet, men har nå mange steder overtatt kontrollen til den grad at det er vanskelig å skille mellom stat og narkokartell, sier hun

Protestene den siste tida er utløst av drap og bortføring av til sammen 46 studenter i byen Iguala i den fattige, voldsherjede delstaten Guerrero i september. Studentene gikk på en svært radikal, spartansk lærerskole, og var denne dagen reist til nærmeste by for å samle inn penger.

58 studenter ble tatt av politifolk. Politiet drepte tre studenter og tre forbipasserende, arresterte de andre, og overleverte dem til en kriminell gjeng, Guerreros Unidos. Noen studenter klarte å rømme, de siste 43 er vekk. Minst 17 skal være drept, og arresterte gjengmedlemmer sier at de har drept dem og brent likene. De fleste frykter at alle er drept.

Alle partier diskreditert

Ordføreren i Iguala er arrestert, mistenkt for å ha gitt politiet ordre om å fjerne studentene, angivelig fordi han var redd de skulle forstyrre en viktig tale hans kone skulle holde. Også guvernøren i delstaten har måttet fratre sin stilling.

– Ordføreren tilhører venstrepartiet PRD, som nå er i total oppløsning, sier Bull, og forteller at dette partiet inntil nå har hatt en viss kredibilitet, mens man har tatt for gitt at høyrepartiet PAN og regjeringspartiet PRI var korrupte.

– Det betyr at folk har mistet troen på alle partiene.

Bull sier at det ikke var gitt at det skulle bli så sterke reaksjoner på at noen titalls fattige, radikale studenter forsvant.

– Disse radikale lærerstudentene blir sett som bakstrevere og oppviglere. Når reaksjonen blir så sterk, tror jeg det er fordi denne saka så tydelig har blottlagt at den politiske eliten er dypt involvert i kriminelle aktiviteter, og at «narkokrigen» er blitt et påskudd for undertrykkelse av politiske motstandere og sosiale bevegelser, sier hun.

Nye takter

Regjeringspartiet PRI (Partido Revolucionario Institucional) var nærmest statsbærende parti i Mexico i 71 år, fram til 2000, og hadde rykte som korrupt og maktarrogant. Da partiet kom tilbake i regjering i 2012, var det ved å selge seg inn som forandret, «nye PRI».

– Nå ser man at PRI er det samme, men at Mexico har forandret seg, og ikke finner seg i den type maktarroganse som folk fant seg i før.

Bull viser til at Peña Nieto fra han gikk på som president har kjørt en knallhard kampanje for å bedre Mexicos omdømme internasjonalt.

– Han har skrytt av at han har fått ned drapstall og fått landet på fote, og så kommer dette og viser at alt bare har vært glasur. Internasjonal presse ser nå at det er et pill råttent system, og sjøl konservativ presse i Mexico har trykt kommentarer som radbrekker regjeringen.

Hun er usikker på hvor veien går videre: Om regjeringen vil slå hardt ned for å knuse protestene, om det vil roe seg, om noen krav vinner fram.

– Mange sier at Peña Nieto skjønner alvoret, men at den gamle eliten i PRI holder igjen. Demonstrasjonen 20. november ble hardt slått ned på, og de elleve som ble arrestert får harde anklager mot seg, og er fengslet sammen med grove voldsforbrytere. Forskeren Edgardo Buscaglia, som besøkte Sum nylig, la stor vekt på at det internasjonale samfunnet må legge press på Mexico. Og en ting er sikkert: Regjeringen hører i alle fall på internasjonale selskaper, om de krever redusert korrupsjon. Det kan jo være noe å tenke på for Statoil, som lenge har ønsket seg inn der.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Artikkel henta frå klassekampen.no

  • Volden i Mexico:

    • Siden 2007 er over 100.000 mennesker drept i Mexico. 22.000 er forsvunnet.

    • I september ble tre lærerstudenter drept av politi, og 43 bortført. Gjengmedlemmer har tilstått at de drepte studentene, brente likene og kastet restene i en elv.

    • Hundretusener av mennesker demonstrerte 20. nov. mot bortføringen av studentene.

About ivarjordre

painter, activist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Latin-Amerika, Politikk, samfunn og merkt , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.