Tidligere norske fiskebåter på rovfiske i Vest-Sahara

adrar10_510.jpg

FiskeribladetFiskaren skriver om det tidligere norske fartøyet Bømmelbas som dumper fisk i Vest-Sahara. Se bildene.

Publisert: 05.03 – 2014 08:12

Fotografiene av ex-Bømmelbas, nå under navnet Adrar, kan hentes fra nettsidene til Western Sahara Resource Watch. Bildene viser 70 tonn sardiner dumpet over bord fordi de er en centimeter for kort for fiskeriselskapets mottaksanlegg. Fotografiene er til fri bruk og er tilgjengelig i høytoppløselig format.

Lederen under ble publisert i FiskeribladetFiskaren, 5. mars 2014.

fiskeribladetfiskaren_05.03.2014_180.jpgHorribelt utkast
Bildene vi publiserer i dag av utstrakt fiskedumping utenfor Afrikas vestkyst bør gjøre en samlet norsk fiskerinæring flau. Flau over at de tilhører en yrkesgruppe som driver denne formen for rovfiske og fiskerikriminalitet – og flau over at det er tidligere norske fiskebåter som står for denne fiskedumpingen. Dessuten bør rederorganisasjonen Fiskebåt være flau over at de ikke våger å ta stilling i den
omstridte og betente konflikten i Vest-Sahara, et landområde som har vært okkupert av Marokko i en årrekke. En organisasjon med ryggrad hadde våget å tone flag.

Sist helg ble det kjent at en norsk båt var involvert i en tragisk skipsulykke utenfor Vest-Sahara. Flere marokkanske sjøfolk døde og er savnet etter at et skip med norsk kaptein kolliderte med en lokal fiskebåt. Både kapteinen og styrmannen om bord var norske. Tråleren skal være delvis eid av det norske rederiet Sjøvik, et
selskap som i mange år har skitnet til sitt rykte ved å fiske utenfor Vest-Sahara.

I dag viser vi de grufulle bildene av omfattende fiskedumping i samme området. Tidligere norske fiskebåter er ansvarlig for miljøkriminaliteten, og en av båtene skal ha dumpet 1000 tonn med sardiner fordi fisken var for stor. Sardinene passet ikke inn i boksene.

Hvordan opptrer norske redere i området? Vet vi om norske redere som fisker i
Vest-Sahara opptrer på samme måten? Alle de tidligere eierne av fiskebåtene beklager at deres båter blir brukt, og påstår de ikke visste at de endte opp som miljøverstinger.

Likevel må vi spørre oss om de ikke bør bli mer bevisst i sine valg når de selger båtene ut av landet.

Etter vår mening bør alle norske redere gjøre sitt for å hindre salg av båter til et omstridt område som Vest-Sahara.

En gruppe som definitivt bør bli mer bevisst i sine holdninger er Fiskebåt, som ikke våger å ta standpunkt i striden rundt fiske ved Vest-Sahara. Mens pelagisk forening har en klar mening er det flaut stille i kontorene i Ålesund. Årsaken er trolig at enkelteredere, som også er medlem i Fiskebåt, tjener fett på sardiner fisket utenfor Vest-Sahara.

Norske myndigheter fraråder norske selskaper å drive næringsvirksomhet i området. At Fiskebåt ikke har synspunkt på disse spørsmålene betyr i realiteten at de godtar både fiskedumping og ulovlig okkupasjon av Vest-Sahara.

Hadde Fiskebåt hatt ryggrad hadde de både fordømt engasjement i området og at norske redere selger båtene som blir brukt til miljøkriminalitet.

De mangelfulle holdningene de har i disse sakene kan ikke karakteriseres som annet enn skandaløst og flaut.

Nye avsløringer: Totalnorsk rigg til okkuperte Vest-Sahara

b1bcatwood.jpg

Oljeriggen som i høst vil ødelegge framtiden til det saharawiske folk er ikke bare Aker Solutions-bygget.  Fædrelandsvennen avslører at riggen er fylt til randen av utstyr fra de norske anleggene til NOV – til en tre ganger større verdi.

Publisert: 09.04 – 2014 09:28

I mars avslørte NRK at Aker Solutions hadde levert helt sentrale deler til riggen Atwood Achiever som skal benyttes i okkuperte Vest-Sahara. I dag avslører Fædrelandsvennen (betalingsartikkel) at riggen er fylt til randen av utstyr fra den amerikanskeide Kristiansandsbedriften NOV.

«Fædrelandsvennen har gått gjennom hele utstyrsspesifikasjonen for skipet. Her blir Aker nevnt én gang. NOV ramses opp 26 ganger. NOV har levert nesten hele borepakken til rundt én milliard kroner. Aker har levert deler av riser-systemet til rundt 300 millioner kroner. Også kranene på dekk er fra NOV», skriver Fædrelandsvennen.

National Oilwell Varco (NOV) sier til Fædrelandsvennen at de ikke visste hvor utstyret skulle. De sier til avisen at de kun har visst dette siden saken kom opp i norske medier.

National Oilwell Varco sier at skipet ikke vil bli servet fra deres norske avdeling.

– Vi følger norske retningslinjer. Dette boreskipet er en amerikansk kunde og vil bli servet fra USA, sier administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramsfjord til avisen.

De understreker at de følger UDs anbefalinger.

– Som alle andre har vi sympati med menneskene der. Men utstyret er ikke lenger vår eiendom. Da har vi ingen mulighet til å bestemme hvor det skal brukes, sier Ramsfjord til Fædrelandsavisen.

NOV har produkjonsanlegg flere steder rundt i Norge.

Støttekomiteen reagerer på engasjementet. Les mer hos Fædrelandsvennen.


Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.

 

Bli medlem!
Gi din støtte til saharawienes kamp for selvbestemmelse. Se betalingsinfo her.

(blogga på nytt frå http://vest-sahara.no og redigert)

Advertisements

About ivarjordre

painter, aktivist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Imperialisme, Politikk, samfunn, Vår globale verd og merkt , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

One Response to Tidligere norske fiskebåter på rovfiske i Vest-Sahara

  1. thorleifb seier:

    Norske drittsekker. Argh! Jeg har delt artikkelen på facebook.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s