Motmakt mot kapitalismen ved hjelp av ein Kulturfront

Kapitalismen sine eigenskapar og den feilaktige analysa – oppretting av ein kulturfront

Kapitalismen sine grunnleggjande eigenskapar forklårar kvifor han var eit meir progressivt system enn føydalismen. For det første var lønnsarbeidet eit framsteg framfor slavearbeid (sjølv om slavearbeid og slaveløn er til stades i kapitalismen i ulike delar av verda også i dag), liveigenskap osb. Dette hadde vore systemet før, i høve til menneskeleg fridom, produktivitet og revolusjonært potensiale. For det andre så tvang konkurransen mellom kapitalistar dei til å utvikle produksjonen på ein måte som hadde vore utenkeleg før.
Men akkurat desse eigenskapane ved kapitalismen inneheld frøa til all umenneskelegheit, ulikheit, kriser, krig og øydeleggingar. Eigenskapar som gjer det viktig å knuse kapitalismen. ..les meir på sida for Marxisme

Advertisements

About ivarjordre

painter, aktivist, writer, revolutionary, human
Dette innlegget vart posta under Politikk, samfunn og merkt , , , . Bokmerk permalenkja.

2 Responses to Motmakt mot kapitalismen ved hjelp av ein Kulturfront

  1. Thorleif Berthelsen seier:

    Det er oppmuntrende å vite at mennesket har maktet å organisere flere forskjellige typer samfunn, og derfor heller ikke er dømt til å leve i kapitalismen til evig tid (under føydalismen var det naturlig som bare det at samfunnet var innstiftet og opprettholdt av Gud. I dag tenker de fleste helt annerledes, selv om lojalitet overfor autoriteter er en hemsko). Friedrich Engels sin analyse av såkalte urkommunistiske, ikkestatlige samfunn er verdt å ta med.
    Utfordringen er å bryte med et kapitalistiske tankegods, for de materielle og teknologiske forutsetningene er til stedet for å innføre sosialisme. Til sammenligning var Russland anno 1917, pga. sin delvis førkapitalistiske struktur, mye mindre i stand til å utvikle en godt fungerende sosialisme enn industrialiserte land i dag. For eksempel er verdens arbeiderklasse (som Marx kaller kapitalismens gravleggere) mange ganger større enn for hundre år siden. Den historiske utviklingen gir med andre ord håp. Det står på oss og den internasjonale arbeiderkampen.

  2. Jada seier:

    Boktips. Jodi Dean: Communist Horizon. Vi er alle (nesten) protelarer!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.